ВСС ще „пуска“ разследванията срещу „тримата големи“

ВСС ще „пуска“ разследванията срещу „тримата големи“

До 7 дни Пленумът ще решава исканията за импийчмънт

Правосъдният министър и трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да искат разследване на "тримата големи" в правосъдието – председателите на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

Това са част от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които министърът на правосъдието Данаил Кирилов представи на заседание на работната група, което се излъчва и онлайн. Предложението за започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу "тримата големи" в съдебната власт трябва да бъде придружено от подробни мотиви, а за приемането на решение за неговия старт ще са нужни гласовете на поне 17 от членовете на кадровия орган.
Предложенията за импийчмънт ще се разглеждат в срок до седем дни от постъпването им на заседание на Пленума на ВСС. В случай, че има квалифицирано мнозинство сред кадровиците, с което те разрешат разследване спрямо някой от "тримата големи", то той ще бъде отстраняван от длъжност до приключване на наказателното производство. Решението на Пленума подлежи на обжалване в тридневен срок пред петчленен състав на ВАС, а решението ще се постановява в 7-дневен срок, което ще е окончателно.
„С приемането на промените в НПК ще се отговори на обществените очаквания за гарантиране на ефективното и безпристрастното провеждане на разследвания срещу „тримата големи“, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той уточни, че със законопроекта ще се постигне баланс между обществения интерес от служебното положение на „тримата големи“ и те да не могат да възпрепятстват разследването срещу тях и от друга страна правата на заинтересуваните лица да бъдат защитени. Министър Кирилов обърна внимание на един от текстовете, в който се предвижда, че по предложение на министъра на правосъдието и трима членове на Висшия съдебен съвет, ще могат да искат разследване на "тримата големи“.

Съответната колегия на ВСС дава разрешение за започване на наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер срещу „тримата големи“ и за временното им отстраняване от длъжност. Това временно отстраняване не може да е по- дълго от посочения общ срок за продължителност на разследването в НПК. Разследването на висшите магистрати ще се извършва от прокурор от Спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура.
Кирилов още в началото обърна внимание на това, че всеки може да уведоми ВСС за „тримата големи“, ако имат доказателства уличаващи ги в престъпление. Кирилов заяви, че чл. 230 от Закона за Съдебната власт е напълно излишен.
„Аз смятам и аргументирам пред вас, че и в сегашния си вид дори само с конституционна уредба би могло да се прилага временно отстраняване на магистрати на база на конституционния текст. Вместо това както забелязахте вместо чл. 230 да се приеме един чисто нов текст на чл. 230 а, който да бъде само за специфичната хипотеза временно отстраняване на председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор“, посочи Кирилов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.