Имотният скандал около пионската на шефа на ВКС Лозан Панов – Атанаска Дишева, доведе до предложение да бъдат сменени правилата за отдаване под наем на ведомствените жилища на съдебната власт.

 

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров са внесли предложения за изменения в правилата, които да бъдат гледани на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, съобщи „Правен свят“. До това се стига, за да бъдат прекратени възможностите за злоупотреба с ведомствения жилфонд. Именно такъв скандал се разрази преди няколко седмици, когато столичен ежедневник обяви, че настоящият член на ВСС и доскорошен магистрат във ВАС, която е и от обкръжението на Лозан Панов – Атанаска Дишева, от години ползвала ведомствено жилище като „нуждаеща се“ - понятие, в което категорично не се вписва. Проверката на ежедневника показала, че Дишева и съпругът й – бившият кандидат за депутат от предизборната листа на „Да, България“ в Ловеч Генади Дишев, са закупували недвижимости и трупали лихви от банкови влогове. В същото време е ползвало апартамента от 173 кв.м. в столичния квартал „Изток“ срещу месечен наем между 138 лева и 202 лева.

Въпреки грандиозния скандал, комисията по „Професионална етика“ към съдийската колегия на ВСС отказа да разгледа казуса. Решение, което вероятно има много общо с факта, че председателстващ съдийската колегия е именно Панов.

Шефът на ВАС и главният прокурор обаче са взели нещата в свои ръце, за да няма съмнения, че се злоупотребява с жилфонда, като са внесли предложение до Пленума на ВСС да възложи на ресорната Комисия "Управление на собствеността" в срок до 15 юли 2018 г. да изготви предложения за промени на правилата, по които магистрати и служители на съдебната власт получават ведомствени жилища срещу символичен месечен наем в качеството си на "нуждаещи се", съобщава сайтът. Предложенията на Чолаков и Цацаров, които Комисия "Управление на собствеността" трябва да докладва за гласуване от Пленума на ВСС, са две: Първото урежда премахването на съществуващите две категории жилища във фонда на ВСС според предназначението им: ведомствени и служебни. „Предлагаме изменения, които да премахнат това разграничение на жилищата от фонда на ВСС, като всички те имат еднакъв статут и настаняването в тях се извършва по еднакви правила, в които водеща е действителната жилищна нужда. Възможно е да се мисли за резервен фонд, с идея да се осигури временно жилищна площ за неголям срок (напр. до 6 месеца) на колеги, чиито жилища са станали негодни за обитаване поради природни бедствия, аварии или в чиито семейства са възникнали остри здравословни проблеми", посочват вносителите. 

Второто предложение на двамата е пряко свързано с действията на Дишеви. Според председателя на ВАС и главния прокурор, подобни "несправедливи" ситуации не трябва да се допускат занапред. "Едно от условията за кандидатстване за настаняване в жилище от жилищния фонд на ВСС е кандидатът (вкл. членовете на неговото семейство) да не притежават в същото населено място собственост или право на ползване върху жилище, къща вила, ателие, студио, офис, обитаемо таванско помещение, магазин или хотел (чл. 12 ал. 1 т. 1 от правилата). Текстът е в съответствие с чл. 22 ППЗДС, но определено се нуждае от допълнения, защото прилагането му може да доведе до крайно несправедлив резултат - магистратът да е кандидат за настаняване под наем, напр. в гр. София и да не притежава недвижим имот в столицата, но в същото време да е собственик на имоти на значителна стойност другаде, което само по себе си изключва дефинирането му като нуждаещ се. Предложението ни е критериите по чл. 12 да се допълнят, като се прави преценка и на общото имотно състояние на кандидата, с оглед материалните му възможности да покрие разход за средна пазарна цена или наем за жилище, съответстващо на нуждите на семейството му в населеното място, за което кандидатства", пише в предложението на Цацаров и Чолаков, което ще бъде обект на дискусия и решение след два дни на заседанието на Пленума на ВСС.

Вчера журналисти се опитаха да спрат Дишева, за да коментира скандала и предложенията на Чолаков и Цацаров, но тя категорично отказа да отговаря на въпросите. В това число и на тези, пратени й писмено преди седмица от „Правен свят“. С мотива, че не били навременни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Скопие трябва да забрани антибългарската реторика

Антибългарската реторика не само трябва да бъде забранена, но и да са убедени, че не е правилна. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Загреб за европейската интеграция на Северна Македония.

Прокуратурата иска прекратяване на гражданско сдружение заради извършване на противоконституционна дейност

Главният прокурор Сотир Цацаров бе сезиран от Държавна агенция „Национална сигурност“ за регистрирано сдружение с нестопанска цел с наименование „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права“ със седалище гр. Благоевград, чиито цели са насочени срещу единството на нацията и представляващо заплаха за националната сигурност.

Нинова: Алтернативният ни бюджет е на развитието

Алтернативният ни бюджет е на развитието, защото в него предлагаме освен финансиране на секторите, но и промени в тях. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на алтернативния бюджет на партията в парламента.