ВСС реши: правосъдният министър няма право да иска освобождаването на главния прокурор

ВСС реши: правосъдният министър няма право да иска освобождаването на главния прокурор

Пленумът на ВСС реши, че министърът на правосъдието няма право да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. С 12 гласа "за" и 8 "против" кадровиците на Темида гласуваха: "Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев".

Обсъждането продължи 7 часа. То беше първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС. Предложението съветът да започне процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор бе внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов въз основа на искане на вътрешния министър Бойко Рашков. Като мотив се сочи уронване на престижа на съдебната власт. Аргументите идват от медийни публикации и прессъобщения на прокуратурата - за разгласяване на информация от СРС, за действията на прокуратурата в Президентството през лятото на 2020 г. и др.

Болшинството от кадровиците на Темида изразиха становище, че Конституцията и ЗСВ не дават правомощие на министъра на правосъдието да предлага освобождаване на главния прокурор, а само да предлага кандидат за главен прокурор.

"Иска се от ВСС да вземе политическо решение под натиск", заяви членът на съвета Гергана Мутафова.

"ВСС е принуден да решава политически въпрос с юридически средства", каза Даниела Марчева.

"Мен не ме смущава много тази квалификация", отвърна министър Стоилов.

"Ако говорехме юридически като юристи, това предложение нямаше да е във ВСС. Три четвърти от дебата се гради върху неюридическо говорене след негоден юридически документ внесен във ВСС", заяви пред ВСС Гешев. Той пункт по пункт опроверга твърденията за нахлуване на прокуратурата в Президентството, за пореден път обяснявайки, че е имало 2 съдебни разрешения за обиск в кабинети. За разпространението на ВДС-и, веществени доказателства събрани със СРС, обясни, че те не са тайни. Както и че президентската администрация няма имунитет от разследване.

Гешев попита има ли недосегаеми лица според Конституцията. "Няма", отвърна Стоилов.

"Тази дискусия беше тежка. Тя се води за първи път. Законовата уредба не е изчерпателна за това, което се обсъжда. Искането ми е по-скоро препращащо, не оспорвам тази връзка", каза Стоилов пред ВСС.

След края на гласуването той коментира пред журналисти, че ВСС не е гласувал неговото предложение, с което ще даде основание за искане за промени в Конституцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.