ВСС прие оставките на двама свои членове

ВСС прие оставките на двама свои членове

Пленумът на ВСС прие оставките на своите членове Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и прекрати мандатите им. Те бяха избрани във ВСС от квотата на съдиите и бяха членове на Съдийската колегия. Освобождаването е считано от 1 юли т.г. 

Гласуването беше единодушно, с 14 гласа "за" и нито един "против". 

Предстои ВСС да обяви процедура за избор на нови членове на Съдийската колегия на ВСС.  

Шекерджиев и Димитрова са подали молби до Съдийската колегия да ги възстанови на магистратските им длъжности.

На 18 юни т.г. Шекерджиев и Димитрова подадоха оставки. На сайта на ВСС бе публикувано обръщение на двамата към съдиите в България. 

Шекерджиев и Димитрова са автори на одобрения от Съдийската колегия Модел 4 за реформа на съдебната карта. Тя обаче, не беше приета единодушно от магистрати, адвокати, нотариуси и политици. 

В началото на миналата седмица служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов проведе широка дискусия на тази тема, която се състоя в Съдебната палата. На нея юристи се обявиха категорично „против“ промените в родовата подсъдност, преместването на съдии от районно на окръжно ниво и преобразуването на съдилища в териториални отделения. Заявено бе и недоволство от местната власт в редица общини. На следващия ден в рамките на редовното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет дискусията продължи, като в нея се включиха и от ръководството на Висшия адвокатски съвет. 

Модел 4 е радикален и не може да бъде осъществен без законодателни изменения.

В четвъртък вечерта служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов проведе видеоконферентен разговор с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. Еврокомисарят реагирал положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложил тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия. Дидие Рейндерс приветствал позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Министър Стоилов отбелязал, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

В рамките на по-малко от 2 г. Прокурорската колегия на ВСС успя да осъществи окрупняването на прокуратурите в страната. Процесът мина на няколко етапа и без сътресения в системата.   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.