ВСС прегласува избора на обвинител №1 в четвъртък (ОБЗОР)

ВСС прегласува избора на обвинител №1 в четвъртък (ОБЗОР)

Кадровиците на Темида обявиха официално дневния ред на заседанието

*Сотир Цацаров: Пак ще го подкрепя
*Иван Гешев: Засегнахме икономически интереси за милиарди

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще прегласува в четвъртък (14 ноември) кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това става ясно от дневния ред на насроченото за тази дата заседание на Пленума на ВСС по разпореждане на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Гешев бе избран за главен прокурор на 24 октомври 2019 г., като тогава след десетчасово заседание кадровиците на Темида подкрепиха кандидатурата му с 20 гласа "за" и 4 "против". Две седмици след като ВСС изпрати до президента предложението си назначаване на Гешев за главен прокурор Румен Радев обяви, че отказва да подпише указа, и върна процедурата във ВСС. По тази причина съветът насрочи за четвъртък второ гласуване на кандидатурата му, на което той се нуждае от 17 гласа, за да бъде избран за главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров след изтичането на мандата му догодина.

Междувременно настоящият главен прокурор Сотир Цацаров обяви пред журналисти в понеделник, че

отново ще гласува за Гешев при

избора на нов главен прокурор

Цацаров допълни още, че предварителен дебат по мотивите не може да има според конституцията и закона, а трябва директно да се прегласува. Той също така коментира и решението на президента Румен Радев да не подпише указа, като подчерта, че не трябва да се говори за политически натиск или да се търси тъмен подтекст.

„Той е президент и конституцията му дава тези права, не изисква от него дори да мотивира връщането на кандидатурата. Чест му прави, че той го направи – дали го приемам или не, това е отделен въпрос“, обясни той. Цацаров също така допълни, че не изключва да има изненади по време на гласуването, но подчерта, че той отново ще подкрепи заместника си за поста.

„Очаквам президентът да не протака действията си след повторното гласуване за избор на главен прокурор в четвъртък, както е доказал досега“, посочи той.

Темата бе коментирана и от самия Гешев, който заедно с вътрешния министър Младен Маринов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев посетиха Благоевград, за да участват в националната научно-практическа конференция на тема "Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието срещу корупционни престъпления в Република България", организирана от ЮЗУ "Н. Рилски".

„В резултат на работата ми през последните години

много хора се притесняват, че прокуратурата

активно осъществява правомощията си

по противодействие на престъпността и че засегнахме много сериозни икономически интереси за милиарди. Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидатът в нея“, заяви Гешев по повод организираните протести срещу избора и назначаването му.

"Бяха повдигнати обвинения на хора, които вие, журналистите, наричате олигарси, някои от тях още са в ареста. КПКОНПИ замрази сериозни икономически активи, което засегна сериозно финансови, политически, икономически и всякакви други интереси на тези кръгове, затова изборът ми е труден“, каза още Гешев. Според него малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват. Президентът не е сред тях, Иван Гешев му благодари, че е упражнил законовите си правомощия и е изложил мотиви за отказа си.

"Няма какво да ме притеснява за четвъртък, на 10-часовото изслушване стана ясно, че няма от какво да се притеснявам, защото всеки български гражданин може да си изгради впечатление за мен, за работата ми, за концепциите ми. С такова живо предаване не се провежда процедура в нито една страна от Европейския съюз“, посочи още Иван Гешев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.