Висшият съдебен съвет поряза опитите на скандалния съдия Методи Лалов да се спаси от две дисциплинарки, по които е предложен за наказания.

Магистратът, който открито от години обслужва задкулисните кръгове в страната, подаде оставка преди повече от месец в опит да отърве две тежки наказания за нарушения, които е извършвал в софийски районен съд. Отделно пак преди месец стана ясно, че съдията е разследван от прокуратурата за злоупотреби от времето, в което беше начело на СРС.

За да избегне наказанията обаче Лалов, с благословията на ментора си – скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, се пробва да финтира кадровиците на Темида като обяви, че подава оставка. Причината била вече официалното желание на Лалов да се включи в политическия живот на страната (до този момент магистратът на практика участваше в политически инициативи на подсъдими олигарси, но

публично отричаше да

е изкушен от политиката

– б.р.). От своя страна Панов направи няколко отчаяни опит да пробута оставката за гласуване от Съдийската колегия на ВСС, като дори на два пъти събра извънредно кадровиците на Темида.

На поредното извънредно заседание в понеделник обаче Съдийската колегия отказа да освободи Лалов като съдия. С 8 гласа "за" кадровиците решиха първо да се произнесе Комисията по атестирането и конкурсите. Очаквано, "против" бяха Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

Преди заседанието стана ясно, че на 48 страници тричленен дисциплинарен състав от членове на ВСС – Даниела Марчева, Вероника Имова и Боян Магдалинчев, представят основанията за налагането на две дисциплинарни наказания спрямо Лалов. Работата по дисциплинарните производства е продължила над две години и е приключила в началото на септември, съобщи „правен свят“. Кадровиците предлагат Лалов

да бъде наказан с "понижаване

в ранг за срок от 1 година"

за неизпълнения на служебните задължения за част от периода, в който е ръководил СРС, както и със "забележка" за подигравателно отношение към служителка от администрацията на съда.

По-тежкото наказание, което дисциплинарният състав предлага, е във връзка с производство, стартирало по предложение на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Наказанието се основава на резултатите от цялостна проверка на дейността на Лалов като административен ръководител на СРС в периода 1 август 2015 г. – 1 август 2016 г. Решението на кадровиците, което е мотивирано с практика и на Европейския съд по правата на човека и с цитати от доклад на Българския институт за правни инициативи, потвърждава изводите на съдебния инспекторат и отхвърля обясненията на Лалов.

За дисциплинарния състав е от съществено значение "драстичният характер" на неизпълнението от Лалов на едно от задълженията му като административен ръководител, а именно: "игнориране на принципа на случайното разпределение на делата". "По този начин е даден основателен повод на гражданите за недоверие в независимостта и безпристрастността на съда, което е недопустимо за правораздаването", посочват кадровиците. Те отбелязват още, че за нарушенията, допуснати от Лалов в най-пълна степен би отговорило наказанието: "освобождаване от длъжност като административен ръководител", но тъй като към днешна дата съдията отдавна вече не е председател на СРС, предложената санкция следва да е: "понижаване в ранг за срок от една година".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

При дебатите за вота: БСП и ДПС - държавата е в колапс, ГЕРБ - вотът е пир по време на чума (ОБНОВЕНА)

ДПС и БСП обвиниха управляващите в безхаберие и некомпетентност, дадоха да се разбере, че държавата е в колапс, а кабинетът на премиера Бойко Борисов е риск за България. ГЕРБ на свой ред отвърнаха на критиките на опозицията, че искат да извлекат политически дивиденти преди следващия вот догодина и целят "пир по време на чума". Това бяха основните тези на парламентарните групи по време на продължилите близо 4 часа дебати за вота на недоверие, внесен от БСП, за провала в политиката на околната среда и водната криза в Перник.

 

Външно привиква днес руския посланик

В момента писмата от прокуратурата за двамата дипломати, срещу които са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, се разглеждат от компетентната дирекция в МВнР и в рамките на днешния ден посланикът ще бъде извикан във външното ни министерство.