ВСС подсилва Софийския районен съд с магистрати

ВСС подсилва Софийския районен съд с магистрати

Висшият съдебен съвет откри процедура за преместване на съдии в Софийски районен съд, съобщиха от ВСС.

Комисията „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ в съвета е изразила становище, че има обоснована необходимост за откриване на процедура по чл. 194 от Закона за съдебната власт за увеличаване на щатните бройки за длъжността „съдия“ в Софийския районен съд. Комисията е уведомила писмено административните ръководители на всички районни съдилища в страната, чиято щатна численост надхвърля две длъжности „съдия“. Комисията съобщава, че магистрати от тези по-ниско натоварени органи на съдебната власт могат да заявят желание за преместване в Софийския районен съд.

Становището на комисията е мотивирано от високата натовареност на съдиите в Софийския районен съд и спешната необходимост от мерки за преодоляване на проблема.

Софийски районен съд разглежда  27% или 1/3 от делата на районните съдилища. През миналата година броят на съдиите в СРС по щат е бил 194, а средната месечна натовареност по щат на един съдия е 64 дела.  За сравнение – средната натовареност  по щат,  по брой постъпили дела за 2017 г. в останалите районни съдилища е 39 дела месечно на един съдия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.