Висшият съдебен съвет откри процедура за преместване на съдии в Софийски районен съд, съобщиха от ВСС.

Комисията „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ в съвета е изразила становище, че има обоснована необходимост за откриване на процедура по чл. 194 от Закона за съдебната власт за увеличаване на щатните бройки за длъжността „съдия“ в Софийския районен съд. Комисията е уведомила писмено административните ръководители на всички районни съдилища в страната, чиято щатна численост надхвърля две длъжности „съдия“. Комисията съобщава, че магистрати от тези по-ниско натоварени органи на съдебната власт могат да заявят желание за преместване в Софийския районен съд.

Становището на комисията е мотивирано от високата натовареност на съдиите в Софийския районен съд и спешната необходимост от мерки за преодоляване на проблема.

Софийски районен съд разглежда  27% или 1/3 от делата на районните съдилища. През миналата година броят на съдиите в СРС по щат е бил 194, а средната месечна натовареност по щат на един съдия е 64 дела.  За сравнение – средната натовареност  по щат,  по брой постъпили дела за 2017 г. в останалите районни съдилища е 39 дела месечно на един съдия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.