ВСС откри център по медиация в Пловдив
3

ВСС откри център по медиация в Пловдив

Център по медиация към Окръжен съд – Пловдив бе представен на публично събитие за популяризиране на културата за разрешаване на спорове по доброволен начин, съобщиха от ВСС.

Проявата бе организирана в рамките на Дейност 4 по проект BG05SFOP001-3.001-0014 „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по Оперативна програма „Добро управление“, реализиран от Министерство на правосъдието в партньорство с Висшия съдебен съвет.

Домакин на форума бе Окръжен съд – Пловдив, чийто  председател Розалия Шейтанова презентира ситуирания в сградата на Адвокатска колегия Център по медиация към Окръжен съд – Пловдив, и обяви, че всички съдилища в съдебния район ще работят с него. Успех на Центъра пожела Магдалина Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив, като изрази надежда той да придобие популярност и се ползва от страни по дела в съдебния район.

Адвокат Албена Комитова от Сдружение „Център за разрешаване на спорове“ - модератор на събитието, разясни ролята на съда, адвокатите и медиаторите за осъществяване на медиация, и ползите за гражданите, от нейното прилагане. Тя представи възможностите за провеждане на online процедури по медиация чрез Централизирания електронен портал за медиация.

Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна и координатор на проекта от страна на Висшия съдебен съвет, отбеляза, че е несравнимо времето, за което протича една медиация, и това на един съдебен процес. Той посочи, че предстои внасяне на предложение за промени в ГПК и АПК, с които да стане задължително насочването към медиация по граждански дела, облигационни искове до 5 000 лв. и търговски спорове. Той е категоричен, че медиация трябва да се провежда преди спорът да влезе в съда.

Вече е изградена част от необходимата инфраструктура чрез откритите от Висшия съдебен съвет пет Центъра по медиация в петте апелативни съдебни райони, определени са групите дела и  предстои да се обсъжда механизмът за задължително препращане към този способ.

Дейностите бяха презентирани на пет публични събития в съдебните райони в периода 30.07.2020 – 12.08.2020 г., на които бяха представени новоизградените Центрове по медиация към окръжните съдилища в градовете Враца, Велико Търново, Сливен, Добрич и Пловдив., както и Централизирания електронен портал за медиация, създаден в рамките на проекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.