ВСС отказал на Бойко Рашков да му предостави дипломата на главния прокурор

ВСС отказал на Бойко Рашков да му предостави дипломата на главния прокурор

Висшият съдебен съвет отказал да предостави дипломата на главния прокурор Иван Гешев, след като служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков я поискал. Преди това била извършена проверка в Академията на МВР за откриването на тапията, но тя не била намерена. Това стана ясно от думите на Рашков по време на днешния парламентарен контрол. 

Обяснението на ВСС за отказа било, че дипломата е вече налична на сайта на съвета, но Рашков заяви, че там са заличени някои лични данни. 

По време на проверката на полицията в АМВР било установено, че Гешев е учил 5 години и е положил необходимите изпити, включително и по наказателно право и наказателен процес. „Установихме при проверка, назначена от мен, че Иван Гешев в учил в Академията на МВР във факултет ДС, продължил е обучението си 2 години. Факултетът е закрит и после той учи 5 години във факултета „Народна милиция“, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право, гражданско право и по специални дисциплини, които не знам какво представляват. След това става оперативен работник в РПУ. А след това очевидно е започнал теоретико-практическия стаж, като става и пом.- следовател в НСлС, докато изтече въпросният стаж. Не сме направили обективна проверка на този въпрос дали Гешев е преминал теоретико-практически едногодишен стаж, защото представляващият ВСС поиска да се напише официално писмо и да приложа решението, всичко е направено, писмено запитване направих, след което „разходката“ завърши безуспешно. Във ВСС отговорът беше, че има диплома на сайта, но в нея има заличени данни. Ние не може да направим точна проверка, в която да сме сигурни в това, което вършим“, подчерта Рашков.

Три ведомства - вътрешното, правосъдното и образователното, се заеха с проверката на тапията на главния прокурор след изразени съмнения от депутата от "Изправи се БГ! Ние идваме" Николай Хаджигенов относно това дали образованието на обвинител №1 отговаря на това на висш магистрат. Правосъдният и образователният министър не откриха нередности в дипломата на Гешев. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.