ВСС обяви процедура за избор за още 6 европейски прокурори

ВСС обяви процедура за избор за още 6 европейски прокурори

Прокурорската колегия на ВСС реши да започне нова процедура за избор на европейски делегирани прокурори. До момента Европейската прокуратура назначи 4-ма, предстои подборът на още 6.

Кандидатите имат 30 дни от публикуване на обявлението за новата процедура, за да подадат заявление, към което трябва да приложат автобиография и мотивационно писмо на български и английски език, актуална кадрова справка, бележка за стажа и копие от документи за владеене на английски език.

Процедурата ще бъде на три етапа – подбор по документи, изслушване на кандидатите и обявяването им. 

При първия избор в началото на годината имаше 4-дневни изслушвания и Прокурорската колегия на ВСС одобри 10 магистрати. Европейската прокуратура назначи само 4-ма с обяснението, че иска магистрати с прокурорски стаж, а не следователи и съдии. 

Миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши посети България и се срещна с назначените делегирани прокурори у нас, както и с главния прокурор Иван Гешев и с Прокурорската колегия на ВСС. След тези срещи тя съобщи пред медиите, че основната цел на визитата й е попълването на квотата от 10 делегирани прокурори от България и в сряда ще започне втора процедура за избора на още 6-ма.

Лаура Кьовеши обясни и какви очаква да бъдат кандидатите – прокурори с опит в делата, по които ще работи Европейската прокуратура, и в международните разследвания. „Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги“, каза още Кьовеши.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.