ВСС назначи адвокат за началник на своята администрация

ВСС назначи адвокат за началник на своята администрация

Пленумът на ВСС избра за главен секретар на кадровия орган адвокат Тихомир Димитров.

След 3,5 часа изслушване и обсъждане 17 от членовете на ВСС гласуваха "за" и 3-ма "против" кандидатурата на Димитров.

Той има солиден административен опит в различни институции в изпълнителната власт. Бил е главен секретар в министерствата на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по вписванията. Три години е бил директор на правната дирекция в Агенция по горите и пет години като юрисконсулт в Министерство на земеделието и горите, „Национална електрическа компания“ ЕАД и Агенция за държавни вземания.

На представянето си пред пленума, Димитров, който от 5 г. е адвокат, показа самочувствие на администратор с опит на ръководни длъжности в различни институции. Откровено заяви пред пленума на ВСС, че в работата на администрацията на съвета има пропуски, свързани със субординацията и др.

По време на изслушването членовете на ВСС обърнаха внимание на някои тези на Димитров, които е изказал пред нарочна Комисия, която го допусна до изслушването пред пленума. Едната е за негова реплика, че „адвокатурата е част от съдебната система“. Димитров обясни,  че е имал предвид, че адвокатите като участници в съдебния процес  имат пряко участие в правоприлагането и в този смисъл са свързани със съдебната система, макар и само като страна. Другия резерв относно Димитров беше недостатъчно доброто му познаване на разликите във функциите на отделните комисии, колегии на ВСС и пленума. В отговор Димитров заяви, че предстои да „хване пулса“ на работата в кадровия орган, като за това особено ще разчита на директорите на дирекции, на подчинените му в администрацията, както и на самите членове на ВСС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.