ВСС изпрати на Каракачанов униформите на магистратите

ВСС изпрати на Каракачанов униформите на магистратите

Пленумът на ВСС изпрати на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за съгласуване проект за униформите на военните съдии и прокурори.

Решението стана по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров в допълнителна точка от дневния ред на пленума. То обаче бе предшествано от остър дебат и изразяване на непримирими позиции.

„Военните съдилища и прокуратури си изпратиха предложенията. Чл. 262 ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили изисква да бъдат утвърдени униформите на военните магистрати“, каза Цацаров. На предишно заседание той обясни, че от м.г. се опитва да постигне съгласуване с председателя на ВКС Лозан Панов, но не получава отговор. Председателят на ВАС Георги Чолаков подкани Панов да каже дали подкрепя предложението до военния министър.

„Преди поставянето на темата за униформите на военните магистрати е редно да поставим по-важния въпрос за това какво правим с военното правораздаване. Делата на военните съдии намаляват, някои от тях имат по-малко от 2 дела на месец. Можем да пристъпим към съкращаване на военни съдилища. Едва когато решим този въпрос, да се занимаваме с униформите, според мен сега не са в дневния ред“, заяви Панов.

„Една година и половина наблюдавам лицемерие, понякога успявам да преглътна, друг път – не. Г-н Панов, когато ви потърсих, вие избягахте от обсъждане за военните съдии, отказахте ми. Само издигате лозунги, но нищо не сте направили. Всички тези лозунги и красиви думи за независимост на съдебната система са нищо, ако не са подплатени с конкретни действия. Вие какви конкретни действия предприехте?“, попита Даниела Марчева.

„Тук не става въпрос дали решаваме нещо важно или маловажно, има законови изисквания, независимо от това доколко г-н Панов познава тази нормативна база. Утвърждаването на униформата на военните магистрати не спира реформата в системата на военното правораздаване. Сега униформите на военните магистрати са самодейни и остарели. Тези хора не са виновни. Това е жест към колегите, уважаеми г-н Лозан Панов. Униформата трябва да се утвърди дори да останат 3-ма военни съдии и 1 военен прокурор“, каза Цацаров. „Дори да остане 1 военен магистрат той по анцуг ли ще отиде в съда, г-н Панов? По къси гащи ли? Това е риторичен въпрос, не очаквам отговор, цялото ви поведение е такова“, коментира Драгомир Кояджиков.

С 14 гласа „за“ и един „против“ - на Панов, проектът за новите униформи бе изпратен на военния министър за съгласуване, след което ВСС трябва да ги утвърди.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.