ВСС иска задължително електронно призоваване

ВСС иска задължително електронно призоваване

Пленумът на ВСС единодушно реши, че поетапно трябва да бъде въведено  задължително електронно призоваване – първо за държавните учреждения, общините, застрахователните дружества, банките, ЧСИ, а на по-късен етап – адвокатите, нотариусите и др.

Предложението беше внесно в съвета от 6-ма кадровици  – Даниела Марчева, Олга Керелска, Боян Новански, Драгомир Кояджиков, Огнян Дамянов и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Пленумът на ВСС гласува създаването на работна група, която ще изготви предложения за промени в процесуалните закони – ГПК и НПК. В нея ще бъдат поканени и представители на Министерство на правосъдието, Държавната агенция „Електронно управление“ и IT специалисти.

Съветът гласува и създаването на втора група, която след въвеждането на промяната ще се занимае с въпросите, свързани с техническото изпълнение.

На пленума на ВСС бе изтъкнато, че адвокатурата оказва голяма съпротива срещу въвеждането на задължително електронно призоваване, но то е част от електронното правосъдие, към което се върви. Нежеланието на страните и техните представители (адвокати) да преминат към такова призоваване, според шестимата вносители на предложението, би могло да бъде преодоляно постепенно, включително чрез въвеждане на финансови стимули като заплащане на по-малка държавна такса за страната, която се е съгласила да получава съобщенията и призовките си по електронен път.

Ненавременното връчване на призовките е основна причина за забавяне на делата и същевременно води до натовареност на магистратите при администрирането им, изтъкват вносителите на предложението. Освен това, се губи ценно процесуално време, а годишните разходи на съдилищата за призоваване и изпращане на съобщения са няколко милиона лева.

За да се осъществи идеята за задължително електронно призоваване е необходима не само промяна в процесуалните закони, но и да се надгради Системата за електронно съобщаване и призоваване. Тя е свързана с Единния портал за електронно правосъдие и именно базата данни в него се използва при работата ѝ.

В момента системата за  електронно призоваване действа на принципа на доброволност от участниците в процеса. Лицето, което желае да получава призовки по електронен път, изразява изричната си воля в писмено заявление. Всяко заявление е само за  посоченото в него дело и може да бъде оттеглено на всеки етап от съдебното производство. Призовките, които не са изтеглени в 7-дневен срок от изпращането им чрез системата за електронно правосъдие, се връчват по общия ред, предвиден в процесуалните закони.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.