ВСС гласува единодушно: Не е необходима фигура на разследващ главния прокурор

ВСС гласува единодушно: Не е необходима фигура на разследващ главния прокурор

Гешев: Това е поредният експеримент със съдебната власт

Единодушно, без нито един глас „против“, пленумът на Висшия съдебен съвет прие отрицателно становище по проекта на ГЕРБ и Обединени патриоти за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за създаване на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор.

Становището бе подготвено от правната комисия на ВСС и е категорично - проектът не изпълнява препоръките на Съда в Страсбург и европейските органи. Според правната комисия проектът дава противоречиви дефиниции за статута на въпросния разследващ прокурор. Не е ясно и с какво реално ще се занимава той във времето, в което „обвинител №1“ не извършва престъпления.

Пленумът на ВСС се съгласи още, че няма никаква необходимост от създаването на такава нова фигура, тъй като постановеното от Конституционния съд на Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г. е достатъчно ясно и непротиворечиво. Според кадровиците няма спор, че всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление.

"Фигурата на разследващ главния прокурор е самоцелна", обобщи становището си ВСС.

Преди гласуването главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да участва в него, но посочи: 

„Това е поредният експеримент, който се прави със съдебната власт. Зад него не стои никаква юридическа логика, а единствено политическа“, каза той.

Становището на държавното обвинение по проекта е в подобна посока, че няма никаква необходимост от конституирането на такава фигура, поради това, че и сега законът дава възможност главният прокурор да бъде разследван, ако извърши престъпление, точно както всеки друг гражданин на България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.