ВСС единодушно избра Галина Захарова за председател на ВКС

ВСС единодушно избра Галина Захарова за председател на ВКС

Пленумът на ВСС единодушно избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. С 20 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ кадровиците на Темида й гласуваха доверие да ръководи ВКС в следващите 7 г. Председателят на ВКС е по право член на ВСС.

Само двама от членовете на съвета не присъстваха на заседанието на Пленума. То се ръководеше от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и продължи 7,5 ч. Беше проведено в Националния институт за правосъдие при спазването на всички противоепидемични мерки.

Галина Захарова бе единствен кандидат и бе издигната от Пленума на ВКС. Тя е зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия там. В представянето на концепцията си пред кадровиците на Темида Захарова акцентира върху лидерството на ВКС, а не на конкретната личност. Тя заяви, че в следващите години иска да постигне с колегите си на първо място отстояване на безупречен професионализъм. Акцентира и върху защита на правата на човека. "За да постигнем това, трябва да сме можещи и знаещи. Да поемем огромен обем от нови знания, не само на националното, но и на международното законодателство. Аз съм тревожна от обстоятелството, че ден през ден България получава упреци за неправилно осъществяване на законодателството, което е сериозен упрек. Ние, ВКС, бихме могли да допринесем за промяна на това", заяви Захарова.

След избора й тя бе кратка пред членовете на ВСС: „Благодаря за избора не заради това, че ми гласувахте доверие, а заради доверието, което гласувахте на Пленума на ВКС. Това е огромна крачка напред в нашето самоуправление“.

Мандатът на председателя на ВКС Лозан Панов изтича в началото на февруари.

ВСС ще изпрати на президента Румен Радев предложение за подписването на указ за назначаването на Захарова за председател на ВКС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.