ВСС: Докладът на ЕК за върховенството на закона е обективен

ВСС: Докладът на ЕК за върховенството на закона е обективен

Декларациите на магистрати за членство в съсловни организации пак на тъмно

Констатациите в първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в България са обективни. Такава позиция прие пленумът на ВСС - единодушно с 19 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“. На пленума бе отчетено, че ВСС вече изпълнява препоръките на Брюксел.

И на вчерашното заседание не мина без скандали, но те се вихриха главно по предната точка в дневния ред – искането на шефа на ВКС Лозан Панов да се обсъди обръщението на Съюза на съдиите в България (ССБ), в което се настоява да стартиране на процедура по освобождаването на обвинител №1 Иван Гешев.

Пръв взе думата именно Гешев, като посочи, че тъй като е обект на обсъждането, ще се оттегли от дебата. „Няма да коментирам обстоятелството, че не е ясно обсъждането на декларации на съсловни организации по каква законова процедура е. Според мен няма такова законово основание. Причините да не участвам в обсъждането са принципни и искам да ги споделя. Не желая да участвам в опити за създаване на напрежение и противопоставяне на прокурори срещу съдии. Тук целта не е главният прокурор, целта е самият ВСС и негова смяна. Ще си позволя да изкажа това предположение“, заяви Гешев и допълни, че в декларацията на ССБ се съдържат съждения с елемент на политически коментар, а не юридически. „Като чета,

имам чувството, че се връщаме към един роман на Оруел – какво имаме право да говорим и какво нямаме“,

каза Гешев, след което се изключи.

Обсъждането на исканията на ССБ продължи 3 часа, като Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска искаха декларацията да бъде приета. В същото време обаче, така и не отговориха на въпроса на колегите си в каква процедура се провежда обсъждането на декларацията на ССБ. „В обръщението на ССБ изрично е записано, че главният прокурор има първостепенна роля в избора на председателите на ВКС и ВАС. Г-н Панов, нека попитам – бившият главен прокурор Сотир Цацаров имаше ли първостепенна роля за Вашия избор?“, обърна се към Панов Севдалин Мавров. „Питайте го него“, прехвърли топката шефът на ВКС.

„Колеги, този дебат изигра своята политическа цел и понеже г-н Панов обича да се крие, когато ми дадете думата, аз мога да му задам още въпроси, макар че той току-що излезе от залата.

Г-н Панов, чакали ли сте пред кабинета на министър-председателя Бойко Борисов продължително преди избора ви за председател на ВКС?

Вторият въпрос е: Г-н Панов, пред чий кабинет ще чакате преди поредното ви назначаване за началник?“, попита още Седвалин Мавров, но пак не получи отговор. В крайна сметка, по предложение на Цветинка Пашкунова, обсъждането беше прекратено, а пpeд жypнaлиcти пpeдcтaвлявaщият BCC Бoян Maгдaлинчeв бe ĸaтeгopичeн, че иcĸaнeтo зa пpeĸpaтявaнe нa мaндaтa нa глaвния пpoĸypop мoжe дa ce пpaви caмo oт минимyм тpимa члeнoвe нa Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия и oт миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo.

В същото време обаче, ВСС прие друго решение, с което реално се скрива принадлежността към съсловни организации на магистратите. С 19 гласа „за“ и 1 „против“ пленумът гласува от 15 януари 2021 г. да бъде заличен линка, който дава достъп до регистрите с бившите декларации на магистратите, в които са декларирали дали участват в съсловни организации. Тоест, ще бъде преустановен достъпа до тази информация по електронен път, тя остава заключена в самите хартиени декларации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.