Всяко второ жилище се продава с отстъпка

Всяко второ жилище се продава с отстъпка

Най-често отбивът от цената е до 5000 евро

Почти всяко второ жилище (около 40 на сто), предложено за продажба, си намира купувач след като е направена отстъпка от цената, сочат данни на посредническите агенции.

Най-често, в над една четвърт от случаите

отбивът от цената е от 1000 до 5000 евро. В по около една десета от случаите отстъпката е под 1000 евро или от 5000 до 1000 евро. От 10 000 до 20 000 евро намаляват от офертата си към 6-7 на сто от продавачите. Едва обаче всеки двадесети собственик на имот, изкарал го на пазара, си позволява да отреже над 20 бона в европари, само и само сделката да стане.

Според столични брокери през последните години активният пазар и растящите цени подлъгаха немалко продавачи да покачат неразумно първоначалните си предложения. Подобно поведение често правеше имотите им почти непродаваеми. С намаляването на динамиката на търсенето от началото на миналата година се наблюдаваме тенденция на отрезвяване и

повече продавачи са склонни на отстъпка

от първоначално обявената цена.

Това се отрази в известна степен положително на бързината на реализация на покупко-продажбите. Около една трета от сделките през миналата година са се сключвали до 2 седмици от обявяването на жилището за продажба. За разлика обаче от предходната 2017 г. делът на подобна бърза смяна на собствеността е по-нисък с 5 на сто. По мнение на посредници това показва, че купувачите вече по-бавно вземат решение в какъв имот да вложат парите си. За това и се увеличава делът на клиентите решаващи се на покупка между 15 дни и месец и тези, които се колебаят от 1 до 3 месеца. Делът на последните е нараснал с цели 7 на сто за година и вече наближава 30%. Над една година обаче избират имот едва 1-2% от купувачите, а други 4-5 на сто се колебаят между 6 и 12 месеца.

Клиентите проучват внимателно офертите,

интересуват се от всяка подробност за имота

и във всички случаи се опитват да договорят по-ниска цена. Според брокери, предпазливостта на купувачите е породена от очакванията за по-високи лихви и задаващото се забавяне на икономиката в Европа. Отделно влияние за стимулиране на изчаквателната им позиция е растящото предлагане на новопостроени жилища, основно в София и в другите най-големи градове, което ги кара да изчакат по-хубави проекти, на комуникативни места. Посредниците на имотния пазар прогнозират още до средата на годината тези фактори да забавят активността в търсенето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.