Всяко трето жилище в България стои празно

Всяко трето жилище в България стои празно

Над 30% от жилищата в България или почти едно от три са необитаеми, въпреки годността им да бъдат ползвани, пише в анализ на Националния център за териториално развитие и Световната банка в рамките на оценка на състоянието, която да послужи за разработването на нова национална жилищна стратегия. Те бяха представени от Хабитат България по време на Четвъртия национален жилищен форум.

Най-голям е делът им в големите градове - 24% в София и 26% в Пловдив. В същото време средно 41% от жилищата в България са пренаселени по данни на Евростат от началото на месеца, като по този показател страната ни е на трето място в ЕС.

Сред другите проблеми в жилищната система в България, са ниската жилищна мобилност и енергийната бедност. Отново по данни на Евростат страната ни е с

най-голям дял от населението (над 30%), които не може да отопляват адекватно.

Анализът сочи, още и големите трудности пред младите семейства за придобиване на първи дом. Липсва и всякаква специализирана регламентация на наемния пазар. Единствените възможности са т. нар. свободен наем, който отново е труднодостъпен за млади домакинства с близки до средните доходи. Друг проблем на жилищната система у нас е много

малкият дял на обществен жилищен фонд (2,4%),

който продължава да намалява. Към тези проблеми се добавя и концентрацията на жилищна бедност в сегрегираните квартали, населени от отделни етнически групи. Става дума за жилищна бедност в изключително драматични размери – липса на достъп до базови услуги като канализация, водоснабдяване, сметоизвозване, отчитат още от Хабитат България.

В анализа се подчертава още, че у нас липсват достъпни жилища както за отдаване под наем, така и за закупуване поради липсата на разбиране на понятието за социални жилища, съществуващо в други страни - тези жилища се изграждат от непазарни играчи и те ги отдават под наем или ги продават на достъпни цени, които са под пазарните.

При пазарните жилища за закупуване липсва целенасочена подкрепа за придобиване, особено на първи дом от семейства с определен профил - млади, работещи семейства, които отглеждат малки деца и нямат жилищна собственост, а се нуждаят от придобиване на дом.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.