Всяко пето домакинство у нас без интернет

Всяко пето домакинство у нас без интернет

Всяко пето домакинство у нас няма достъп до интернет, става ясно от данни на Националния статистически институт.

През 2020 г. 78.9 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, което е с 3.8 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

Мобилен достъп до интернет чрез мрежата на мобилните телефонни оператори използват 68 на сто от домакинствата, а с фиксирана кабелна връзка разполагат 59.4 на сто.
През 2020 г. с най-висок относителен дял на домакинства с достъп до интернет е Югозападният район (85.9 на сто), а с най-нисък е Северозападният район - 66.2 на сто, показват още данните на НСИ. 
През последните 12 месеца 26.9 на сто от хората използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт с цел: получаване на информация от уебсайт или приложение на публична институция - 19 на сто; подаване онлайн на попълнени формуляри, декларации или отчети - 15 на сто; изтегляне на официални документи, формуляри, декларации, отчети и др. - 14.4 на сто. При използването на предлаганите онлайн услуги от публични институции жените са по-активни от мъжете - съответно 27.4 и 26.5 на сто.
Делът на хората, които през последните три месеца пазаруват онлайн за лични цели, е 15.6 на сто, като 15.4 на сто купуват стоки, а 6.7 на сто - дигитални продукти и услуги. Най-активни при купуването на стоки и услуги по интернет са хората с висше образование с относителен дял 31.7 на сто, както и младите хора във възрастовите групи 16 - 24 години (25.5 на сто) и 25 - 34 години (25.4 на сто). Жените пазаруват онлайн повече от мъжете - съответно 16.2 и 15 на сто.
Стоките, които най-често пазаруват потребителите по интернет са дрехи, обувки и аксесоари (75.3 на сто), а най-купуваните услуги са свързани с настаняване (от хотели, туристически агенции, туроператори или от частни лица) - 21.1 на сто.
Общата стойност на онлайн покупките на 31.3 на сто от потребителите е между 100 и 199 лв., 29.9 на сто пазаруват онлайн за по-малко от 100 лв., а при 25.4 на сто стойността е между 200 и 599 лева.
През 2020 г. 42.3 на сто от хората извършват дейности, свързани с управлението на достъпа до тяхната лична информация в интернет, като: запознаване с политиката на даден уебсайт за защита на личните данни на потребителите - 33.5 на сто; ограничаване или отказване на достъпа до информация за географското местоположение - 18.2 на сто; ограничаване на достъпа до профил или до собствено съдържание в социални медии - 14.5 на сто.
Всеки трети (31.4 на сто) има притеснения, че действията му в интернет се записват с цел показване на съобразени с интересите реклами, а 8.7 на сто от хората използват софтуер за ограничаване на възможността за проследяване на дейността им в интернет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.