Експлозия в телефонията: Всяка втора минута GSM разговор с още една отгоре

Експлозия в телефонията: Всяка втора минута GSM разговор с още една отгоре

С 50 на сто скочи ползването на интернет у дома

Социалната изолация заради пандемията доведе до бум в мобилните телефонни разговори в края на март и началото на април, и на всеки две минути има по още една изговорена повече спрямо периоди преди пандемията. Операторите на телекомуникационни мрежи отчитат засилен трафик с 19% и увеличаване на активността при класическите гласови разговори с 46%. 

Наред с това интензивното използване на уеб-приложенията за гласова комуникация при ученето у дома и работата от къщи вдигнаха с 41 на сто потреблението на интернет.

Стационарните телефони също се възраждат и се ползват с 11% повече при епидемията с коронавируса. Данните са на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която осъществява засиленo наблюдение върху работата на мобилните мрежи и качеството на услугите за крайните потребители.

След навлизането на популярните „месинджъри“ в ежедневието ни

да чуеш някого по телефона вече се случва все по-рядко

Официални данни колко по-малко говорим по мобилните си телефони няма у нас към сегашния момент, но операторите в отчетите си през годините отбелязват намаляване на телефонията. Сега обаче мобилният глас е в своеобразен ренесанс и на всеки две минути има по още една изговорена повече.

При фиксираните мрежи като домашния интернет телекомуникационните оператори у нас успяха бързо да се справят с нарастване на потреблението на интернет с близо 50% веднага след въвеждането на извънредното положение, което се случва за първи път в историята, коментира увеличението пред „Монитор“ председателят на Асоциацията на телекомуникационните оператори Петър Ризов. „Ако

в „прековид ерата“ пиковото натоварване беше от 19 до 22.30 часа

то сега мрежите непрекъснато са в интензивен режим“, казва Ризов. От 8 часа сутринта до обяд учениците са на онлайн училище, а работещите от дома ползват инструментите за служебна комуникация като Skype и Webex, които стават все по-полулярни и ползват повече трафик. По данни на телекомуникационните оператори първата седмица на месеца пикът на ползване на интернет у дома е продължавал до ранните часове на деня. Тоест не толкова се е вдигнал трафикът, а часовете, които се ползва, са се разтегнали през по-голямата част на денонощието. Въпреки това не са констатирани прекъсвания и проблеми в мрежите на телекомуникационните оператори, отчитат от КРС. Даже при проведените тестове са констатирани нива, съответстващи на добра и

много добра степен на покритие и 99.5% успешни повиквания

за гласовите услуги, коментират още от комисията. При доставчиците на интернет Ризов коментира, че е нямало как да минат без технически проблеми заради по-високото натоварване, но за кратки интервали и с допълнителните средства, вложени в техника, са довели до спокойствие на абонатите им. По-голямото потребление няма да доведе до по-високи цени, успокояват операторите, но отчитат клиенти, които закупуват по-скъпи планове, за да използват по-бърз интернет у дома.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.