Всяка втора кола у нас 20-годишен дизел

Всяка втора кола у нас 20-годишен дизел

На 1000 души в България се падат по 450 автомобила

Близо половината от автопарка у нас е на възраст над 20 години и автомобилите са в по-голямата си част дизелови. Около 35% от колите по родните пътища са на възраст до 15 години или около 1,3 млн. леки коли, а до 10 години са около 350 хил. автомобила или около една десета от автопарка у нас. Това показват последните данни на Евростат и на Асоциацията на автомобилните производители (АСЕА) за автомобилния парк на ЕС през 2017 г., цитирани от БТА.

Според данни на европейската статистика у нас през миналата година е имало

 

"регистрирани около 3,4 млн. автомобила"

  

или приблизително е по 450 автомобила на 1000 души население.

Автопаркът у нас нараства с по около 100 хил. коли годишно, като през 2016 г. у нас е имало 3,3 млн. автомобила, а през 2017 г. - 3,4 млн. броя. За първото полугодие на тази година у нас са продадени около 18 хил. нови коли - при 8 милиона броя за страните на ЕС, сочат още данните на АСЕА.

Новите автомобили у нас (на възраст до 5 години) са около 5% или приблизително 160 хиляди броя, сочат пък данните на АСЕА. Годишно у нас се купуват средно между 25-30 хиляди нови автомобила, като за миналата година по официални данни на АСЕА у нас са били продадени 38 хиляди нови коли.

Масово българите карат коли на дизел - близо 1,7 млн. автомобила или над 50 на сто от автопарка у нас. Автомобилите на бензин са почти същата бройка с уговорката, че много от тях са снабдени и с газова уредба.

Наличието пък на екологични автомобили по родните пътища е почти символично - отчетени са едва 2474 регистрирани хибридни леки коли (около 0,08 на сто от автопарка) и едва 274 електромобила - 0,009%.

В Европа

 

"най-нови коли карат в Белгия"

 

като средната възраст на возилата там е 7 години, следвани от жителите на Дания, Великобритания и Германия - автопарк на възраст 8 години, а Франция и Италия с автопарк на възраст 9 години. Освен в България най-старите коли се карат и в Полша, където делът на над 20-годишните е близо 40%. По-нататък по наситеност с таратайки се нареждат други 3 бивши соцстрани - Латвия, Литва и Румъния, където около 33% от автопарка е на над две десетилетия.

Най-висок дял автомобили на глава от населението е регистриран в Люксембург - 662 автомобила на 1000 жители, а най-малко в Румъния - 260 коли на 1000 жители.

Повече от половината коли в ЕС са с бензинови двигатели - 56 на сто, около 40 на сто са с дизелови двигатели, а едва 4 процента са задвижвани с алтернативни горива или електричество. През миналата година в ЕС са продадени общо над 800 хиляди автомобила на алтернативно гориво, като регистрациите на подобни автомобили почти са се удвоили в Испания и Германия - ръст от 90 на сто, следвани от Обединеното кралство и Франция - ръст от 48 процента, и Франция и Италия - ръст от 33 процента.

Според данните на АСЕА

 

"в ЕС се произвеждат годишно около 26 млн. автомобила,"

 

което прави тази промишленост номер 1 в световен мащаб пред САЩ и Китай. Около 30% от автомобилната продукция на ЕС се изнася за САЩ, като за миналата година износът е бил на стойност 37 млрд. евро. Други водещи дестинации за износ на европейски автомобили са били Китай - 22 млрд. евро, Япония - 8 млрд. евро, и Швейцария - 7 млрд. евро.

Освен това, според данни на АСЕА, на територията на САЩ европейските автомобилостроители са произвели около 2,9 млн. броя автомобила, като в заводите на европейските марки са били наети около 120 000 американци.

Около 12 милиона души в ЕС, или 5,7%, от заетата работна ръка в Евросъюза работят в сектора на автомобилостроенето. Автомобилният сектор генерира близо 400 млрд. евро оборот в ЕС и търговски излишък от около 90 млрд. евро за ЕС, отчитат още данните на АСЕА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.