Всяка трета хлебарница в София в незаконна постройка

Всяка трета хлебарница в София в незаконна постройка

Всички обекти за производство, търговия и дистрибуция с храни трябва да имат съответните удостоверения по Закона за устройство на територията (ЗУТ), но около 30% от обектите в София нямат нужните документи по ЗУТ – Акт – 16, каза в интервю за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, коментирайки приетия вчера от парламента нов Закон за храните.

По регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според нас са почти 2 пъти повече.

Всеки производствен обект трябва да има на трудов договор поне един служител със специализирано образование в областта на хранително-вкусовата промишленост. В момента масово в обектите за производство или търговия няма технолози, допълни тя.

С новия закон


ще се сложи край на препакетирането на храни,

смята тя. "Ще има пълна проследимост на храната и знак за съдържанието на ГМО. Ще има и 2 определения за „Продукт от България“ – ако са изцяло от българска суровина и „Добит в България“, ако е произведен от смесени суровини, независимо откъде. Предвиден е гратисен период, за да могат бизнес операторите да отговорят на изискванията на законодателството.

„Ако влезе в сила с цялата тежест на членовете на законодателството, които са предвидени в него, Законът за храните може да бъде част от законодателството за борба със сивия сектор и би могъл да го ликвидира“, подчерта Кукушева.

„Хлябът е най-бързо оборотната храна в света. Проследимостта на производство, дистрибуция и реализация е изключително трудна. Видно е, че в България няма политическа воля, а може би


няма и административен капацитет да се случи такъв тип проследяване,


но чрез глава „Транспорт и транспортни средства на храни“ ние сме изключително облагодетелствани от Закона за храните, защото за нас е заложено специалното изискване да се създаде регистър на дистрибуторите. Всички превозни средства, превозващи, хляб, брашно, хлебни и сладкарски изделия ще имат отделна регистрация, уникален идентификационен номер, който ще бъде сложен на транспортното средство. Ако хванем дистрибуцията, много лесно бихме стигнали до първоизточника – производителя, както и до търговеца, който трябва да я реализира. Досега никой пътен контролиращ орган не можеше да спре превозно средство и да направи щателната проверка.

Законът вече прилага цялата тежест на европейските регламенти и санкциите са „в европейски финансови измерения“, допълни Кукушева. Предвидена е санкция затваряне на производствени и търговски обекти. Помислено е и за сивия сектор.


Отговорността е на местната власт.

Кметове и общински наместници са длъжни да следят цялата икономическа дейност, която се извършва на тяхна територия:

„Аз се надявам, че септември месец ние ще можем да се поздравим с действаща нормативна уредба и с възможностите за повече прозрачност, по-информиран избор и борба със сивия сектор“, обобщи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.