0

Н ай-много машини за гласуване ще има в Софийско, а най-малко във Видинско. Това става ясно от решението на ЦИК, с което комисията определя в кои точно 3000 секции ще има машини за гласуване на евроизборите на 26 май у нас.

Най-много машини за гласуване ще има в Софийско, а най-малко във Видинско. Това става ясно от решението на ЦИК, с което комисията определя в кои точно 3000 секции ще има машини за гласуване на евроизборите на 26 май у нас.

От дългия списък става ясно, че машините ще са разпределени както в големите областни градове в дадения избирателен район, но и в по-малките населени места, като такива ще има и в селата. Така в трите избирателни района в столицата плюс този в София- област,

ще има общо 594 устройства,

което означава, че всяка пета машина ще е в някоя от секциите там.

В почти всяко училище ще има от една до осем секции с машини в зависимост от големината на школото и общия брой на секциите и избирателите, които обхващат те. На двата избирателни района Пловдив-град и Пловдив-област се падат 292 секции с машини. На трето място пък е Бургас, където в прилежащия му избирателен район ще има точно 190 устройства за гласуване. В топ 5 попадат Варненско, Благоевградско, Старозагорско, Плевенско, Пазарджишко и Великотърновско. Съответно с най-малко секции с машини е 5-и избирателен район във Видин с точно 44 устройства на своя територия за вота. Преди него са Смолянско с 46, Търговище с 49 и Разград с цели 50 секции с машини. Причината за това пък се крие в един от основните критерии за разпределение на машините – броя на населението.

Междувременно стана ясно, че има внесена жалба във ВАС срещу решението на ЦИК за определяне на доставчика на устройствата за машинния вот. Жалбата е от 25 април и е от един от отстранените участници в конкурса - „Българските машини за гласуване” ЕООД, оглавявана от Александър Чобанов. Той се жали от непрозрачната процедура на ЦИК, от това, че комисията не е изпълнила част от собствените си критерии за подбор на кандидатите, и други. На свой ред от ВАС потвърдиха за жалбата, като

делото по нея е насрочено за 30 април от 10 часа

От комисията коментираха, че се надяват на бързо решение от съда. Говорителят Александър Андреев коментира пред БНР, че са спазени всички изисквания на закона, така и на техническите спецификации за устройствата. „Не би следвало нашето решение да бъде отменено, т.е. то е законосъобразно. Но все пак нека оставим преценката на съда – да реши дали всичко е спазено като процедура или не“, заяви той. По думите му към 30 април договорът с фирмата победител „Сиела Норма“ все още няма да е подписан. Въпреки че от ЦИК са сигурни в процедурата, към сключване на договора ще се пристъпи, след като ВАС даде своето становище по жалбата. Според Андреев обаче това няма да повлияе на срока за доставяне на машините.


СИК сгъва бюлетината пред нас

Едно от последните решения на ЦИК преди великденските празници е инструкции към секциите за препоръчително сгъване на бюлетината. От тях става ясно, че при влизане в секцията членовете на комисията трябва да откъснат бюлетината от кочана пред избирателя, да му я покажат, за да се увери, че върху нея няма отбелязване, и да му я дадат сгъната, така че мястото за печатите да остане отгоре. Много често това е едно от нарушенията на членовете на секциите, които, за да си спестят време по време на вота, често откъсват и сгъват предварително бюлетините. В петък пък официално стартира предизборната кампания, като за вота на българина ще се борят 318 кандидати, разпределени в 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. От Сметната палата пък подсетиха партиите, че вече тече срокът, в който всяка от тях трябва да подаде данни за разходите и приходите си по време на предизборната си кампания. Крайният срок изтича на 2 май.


Рокада в листата на Валери Симеонов, сменя Тайсъна с Касабов

Рокади ще има в две от листите за евровота, става ясно още от решенията на ЦИК. Всяка една партия или коалиция имаше право да прави промени във вече регистрираните листи, ако някой от кандидатите се откаже. Срокът за това изтече на 25 април. Така коалицията „Патриоти за Валери Симеонов“, в която влизат НФСБ и „Средна европейска класа“, сменят поставения на четвъртото избирателно място Даниел Асенов, известен с прякора БГ Тайсъна. Младият боксьор е носител на няколко титли, но е декларирал, че иска да се откаже, и затова е заличен от листата. На негово място застъпва дясната ръка на Валери Симеонов в НФСБ Валентин Касабов, който в момента е депутат в НС. Другата партия, в която правят смени, е ДОСТ, където Николай Тодоров е заменен с Мехмед Шабан.