Всяка пета череша у нас е произведена в Кюстендилско

Всяка пета череша у нас е произведена в Кюстендилско

С 30% се увеличават субсидираните площи

„Всяка пета череша е произведена в Кюстендилска област, това каза на среща със стопани от района зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.

Той допълни, че през 2019 г. в областта са заявени с 30% повече площи с череши за подпомагане по СЕПП, отколкото през 2014 г. Значително нарастват и заявените площи със сливи - с 67%, и картофи - с 62%. “За периода 2014-2019 г. земеделските производители в Кюстендилско са получили финансова подкрепа в размер на 162 млн. лв.”, посочи още Маринов.

„На територията на Кюстендилска област се наблюдава увеличение и в отрасъл “Животновъдство”. За периода 2014 - 2019 г. броя на пчелните семейства нараства над 30%, а на говедата с над 3%. Подкрепата за животните в областта също бележи ръст при заявените за подпомагане говеда - с 32%, и биволи - с 30%, а по-умерен - по схемите за овце майки и кози майки - с 13%“, отчете още при посещението си в Кюстендил, зам.-министър Маринов.

Той посочи, че се обмисля създаването на гаранционен фонд, който да покрива обезщетения при земеделците, при компрометирана заради атмосферните условия реколта, който да бъде структуриран в рамките на разплащателната агенция.

Срещата е част от информационната кампания на земеделското министерство за директни плащания през 2020 г. На нея пред земеделските производители бяха представени предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г. (ПРСР). Бяха обсъдени и актуални въпроси относно държавните помощи, както и новостите в законодателството в сектор "Животновъдство".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.