Всяка пета череша от Кюстендил
2

Заявените за подпомагане площи нагоре с 1/3

Всяка пета череша от Кюстендил

Стопаните получили 162 млн. лв.

Област Кюстендил е с традиции в отглеждането на трайни насаждения. Всяка пета череша е произведена тук.

За последните пет години площите, заети с трайни насаждения, се увеличават с 13%.
Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов в рамките на среща в Кюстендил, организиран със съдействието на Звеното за управление на Национална селска мрежа (НСМ). Той допълни, че през 2019 г. в областта са заявени с 30% повече площи с череши за подпомагане по СЕПП, отколкото през 2014 г. Значително нарастват и заявените площи със сливи – с 67% и картофи – с 62%. ”За периода 2014-2019 г. земеделските производители в Кюстендилско са получили финансова подкрепа в размер на 162 млн. лв.”, посочи още Чавдар Маринов.
Добавена стойност
Той допълни още, че брутната добавена стойност от аграрния отрасъл в област Кюстендил бележи ръст над 30% спрямо 2014 г., допринасяйки съществено за положителното развитие на икономиката на областта за периода 2014-2018 г. като цяло. През 2019 г. в Кюстендилско се стопанисва с 25% повече обработваема земя спрямо началото на програмния период. По думите на зам.-министър Маринов зърнените и маслодайните култури заемат около 56% от нея, като площите с маслодайни култури се увеличават с 51% за периода. Значителен ръст бележат площите със зеленчуци и технически култури - съответно над три пъти и около два пъти. „На територията на Кюстендилска област се наблюдава увеличение и в отрасъл ”Животновъдство”. За периода 2014 - 2019 г. броя на пчелните семейства нараства над 30%, а на говедата с над 3%. Подкрепата за животните в областта също бележи ръст при заявените за подпомагане говеда – с 32%, и биволи - с 30%, а по-умерен – по схемите за овце майки и кози майки - с 13%”, отчете още при посещението си в Кюстендил зам.-министър Маринов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.