Всяка пета БГ фирма през май с ръст на приходите от продажби

Всяка пета БГ фирма през май с ръст на приходите от продажби

Работодателите вече избягват да съкращават персонал

Всяка пета фирма у нас през миналия месец отчита увеличение на приходите си от продажба спрямо април. Това на практика е двоен ръст в дела им, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на компаниите в условията на извънредното положение.

Най-големи са приходите от продажби в търговията, транспорта и ресторантьорството, а също и в сектора на индустрията (над 20%). Средно приходите от продажба на фирмите в България намаляват с 42.8% спрямо април, като


от въвеждането на извънредното положение за първи път месечният спад е под 50%.


Културата, спортът и развлеченията очаквано остават в най-тежко положение, след като дейността им бе замразена със заповеди на здравния министър.

Все повече компании обаче вярват, че ще продължат настоящата си дейност, а все по-малко – че ще я прекратят временно. Делът на фирмите, които очакват да престанат да съществуват, обаче се запазва без промяна спрямо април - 1.6%.

След масовото пускане в платен и неплатен отпуск и съкращенията из цялата страна през месец май наемането на нов персонал вече расте съществено. Освен това служителите на все по-малко предприятия са пуснати в платен и неплатен отпуск, но все още нивото на тези, които започват работа на непълно работно време, е почти колкото това през март и април.


Съкращаването на персонал е все по-избягвана мярка


от предприятията в сравнение с март и април, а статистиката показва, че през май най-много фирми са се възползвали от държавната мярка за заетост „60/40“ - 10.1%.

Делът на фирмите, които намаляват възнагражденията на персонала, също се понижава и достига 6% спрямо 8.2% месец по-рано.

Частта на нефинансовите предприятия, които въвеждат дистанционна форма на работа през май, също намалява, след като повечето компании установиха тази мярка още през март и април.

В краткосрочен план - 1 месец напред - мнозинството от анкетираните от НСИ фирми (83%) прогнозират, че ще запазят нивото на персонала си, а 11% очакват да го намалят. Спрямо месец по-рано има повод за оптимизъм, тъй като очакванията за още съкращения намаляват, а все повече предприятия обмислят увеличение на персонала си, сочат данните на националната статистика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.