Всяка област с център за обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания

Всяка област с център за обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания

Създаване на Центрове за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ) във всички области на страната. Целта е те да допринесат за  реализацията на целите в приетата Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.

Целта на нормативния документ е да се осигури устойчивост и да се надградят постигнатите резултати в областта на майчиното и детското здраве. Приоритетите на Национална програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2021-2030 г. са определени въз основа на анализ на здравно-демографските данни и идентифицираните предизвикателства в областта на майчиното и детското здраве. Като фокус са изведени активната промоция на здраве, повишаването на качеството и обхвата на медицинските грижи, подобряването на компетенциите на медицински и немедицински специалисти, развитието на здравни и интегрирани здравно-социални услуги с цел превенция на усложненията при деца с хронични заболявания и увреждания.

За реализацията на целите ще допринесе и изграждането на Национална педиатрична болница, разширяването дейността на Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве. Предвижда се и изграждането на 26 резидентни интегрирани здравно-социални услуги за деца с увреждания, които имат нужда от постоянни медицински грижи, както и за деца с високорисково поведение.

През последните години се наблюдава трайна тенденция към ежегодно понижаване на коефициента на детската смъртност, като нивото за периода 2014 - 2018 г. намалява от 7.4 на 1 000 живородени деца до 5.6 за 2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.