Всяка кифла в училищната лафка с тапия за произход

Всяка кифла в училищната лафка с тапия за произход

Айрянът за детските заведения безсолен и само от БГ мляко

С документ за произход, удостоверяващ произхода на храната и нейната безопасност, ще трябва да бъдат придружавани всички закуски и други продукти, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията им. Това е записано в проект на наредба, обнародвана за обществено обсъждане, с краен срок 7 декември.

За предварително опакованите храни за децата и учениците се изисква опаковката, предпазваща съдържанието от външно замърсяване и

да не променя органолептичните характеристики на храната

и да не е с нарушена цялост.

Друго важно условие, записано в проекта на наредбата, е недопускането на децата и учениците да се предлагат пресни плодове и зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над максимално допустимите стойности, а също така и храни, съдържащи, съставени или произведени от генетично модифицирани организми или продукти, обработени с йонизиращи лъчения. В училищата и детските градини ще може да се предлагат биохрани, произведени и етикетирани според съответните стандарти на Евросъюза. Изискването за

месото в храната на децата е да е само от здрави животни

в съответствие със съответните стандарти и наредби, пише още в проекта за наредбата.

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът за малките трябва да са произведени в съответствие с БДС 15:2010. За млечните продукти, за които все още няма БДС, ще се изисква да са произведени по технологична документация, съобразена с нормативите за здравословно хранене, посочени в съответните наредби. За айряна има специално условие да е получен при хомогенизацията на българско кисело мляко и питейна вода без добавяне на готварска сол. За яйцата пък е записано че трябва да са от клас „А“, т. е. за прясна консумация.

На децата и учениците ще се разрешава предлагането само на краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Няма да се позволяват храни, съдържащи хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини или растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им.

Пълнозърнестият хляб пък трябва да е без оцветители

Същото изискване важи и за хлебните, макаронените, тестените изделия и овесените ядки. Забранява се предлагането на пържени ядки, а също и на екструдирани храни.

В проектонаредбата е записано още, че стерилизираните продукти от плодове и зеленчуци, предлагани в детските градини и училищата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители. Доматено пюре с не по-малко от 22% сухо вещество, като поне 80% от сухото вещество е от домати. Лютеницата пък трябва да е произведена по браншови стандарт.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, регистрирани по Закона за храните. Изискванията на бъдещата наредба ще се отнасят и за храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.