Всяка фирма с 20% спад на оборота в схемата 60/40 (ОБЗОР)

Всяка фирма с 20% спад на оборота в схемата 60/40 (ОБЗОР)

Държавата ще поеме заплатите на 289 000 души

  • - За финансовата помощ се кандидатства още от вторник  

  • - Самонаетите също с право на безлихвен кредит от 1500 лв.

Всяка фирма с 20% спад на оборота ще може да ползва схемата 60/40. По нея държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на всяка фирма, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Това окончателно се реши след споразумение между държавата и бизнеса, обяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева.

Процедурата ще бъде електронна през бюрата по труда. За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от днес. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни, а до 5 дни след изтичането му фирмите ще получат въпросните средства, уточни Сачева.

Тя посочи и секторите, които имат право на помощ: търговия на дребно, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, киносалони, туристическа дейност, спорт, частни детски градини и училища, артистична и творческа дейност, питейна дейност.

Няма да могат да кандидатстват по тази схема: селското и рибно стопанство, а за тях ще се търси друг вариант. Същото се отнася и за здравеопазване, както и за финансови и застрахователни дейности, държавно управление, както и сектор образование, с изключение

на частните детски градини, които ще са с право на помощ

По схемата 60 на 40 няма да могат да кандидатстват домакинства, като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, а също и на екстериториални организации и служби.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

Финансовият министър Владислав Горанов разясни, че

няма да има ограничения за броя на служителите,

за които може да се кандидатства по помощта, като списъкът ще се актуализира всеки месец.

Според социалния министър Деница Сачева секторите, които са в приложението, обхващат 289 000 души, като само те биха стрували 135 млн. лв. месечно. По думите й мярката е максимално гъвкава и не е задължително да се кандидатства за всички служители на съответната компания.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си

то той ще трябва да върне и взетото от държавата

добави Сачева. Проверки ще се извършват през цялата година и от ГИТ, и от НАП, а ако има хора, които решат да злоупотребят, ще се наложи да върнат цялото финансиране. Ще се създаде и публичен регистър на фирмите, които ще получават държавна помощ, който ще бъде публикуван на страницата на НАП.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира още мярката 60 на 40 като перспектива за работодателите да запазят най-важните и ценни кадри в бизнеса си: „Този работодател, който вижда перспектива в дейността си, да запази заетостта си. Този, който вижда, че не може да се справи, да премисли ситуацията. Действително за тези работодатели, които не могат да се справят, тази мярка за тях не може да бъде пълноценна. Или може да е ценна за ключова част от персонала, която ще им бъде важна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати", каза Горанов. По думите му кабинетът предлага актуализация на бюджета за 2020 г. с до 1,5 млрд. лв.

ПАРАМЕТРИ:

- Кандидатстване- от 31 март

- Срок за отговор на искането -7 дни

- Срок на получаване на средствата след одобрение - 5 дни

- Обхват наети- 289 хил. души

- Средства на месец- 135 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.