0

В сяка четвърта бюлетина, пусната на изборите, реално е била с машинен вот. Това става ясно от съпоставка на данните, публикувани на сайта на ЦИК. Над 3,25 млн. са действителните гласове, дадени на изборите в неделя. От тях 789 982 са били с машинен вот.

Всяка четвърта бюлетина, пусната на изборите, реално е била с машинен вот. Това става ясно от съпоставка на данните, публикувани на сайта на ЦИК. Над 3,25 млн. са действителните гласове, дадени на изборите в неделя. От тях 789 982 са били с машинен вот.

Рекордьор по машинно гласуване са два от общо три столични избирателни района – 23-ти и 24-ти МИР. В първия машинните гласове са близо 96 230, а във втория – 67 406. Те са следвани от Варна, Бургас и Стара Загора.

Естествено, най-малко с машините се е гласувало във Велико Търново, но това се дължи на факта, че в деня на вота ЦИК спря машинното гласуване там заради проблем в софтуера на устройствата и разместване на кандидатите в партийната листа на една от формациите - „Демократична България“. Там първите трима в листата се оказаха последни в машинната бюлетина, а четвъртият - първи. Тепърва ЦИК ще анализира кой е виновен за грешката – дали доставчикът ''Сиела Норма“ или пък от РИК са подали разбъркана листа. Иначе най-скромен интерес е имало в Кърджали, Търговище, Силистра и и Видин. В родопски град с машина са гласували близо 6000 души, в Търговище са над 6600, в Силистра пък близо 8200, а във Видин и Разград съответно по 8300. Най-много избиратели на “Има такъв народ” и на “Демократична България” са гласували електронно, следвани от ГЕРБ-СДС, тези на БСП. Едва след това са „Изправи се. Мутри вън“, а накрая са тези на ДПС.

Невалидните бюлетини на изборите пък са наполовина по-малко в сравнение с парламентарния вот преди 4 години. Това показва справка на „Монитор“ от данните от протоколите на РИК с резултатите от изборите в неделя, публикувани на сайта на ЦИК. Те са общо 77 972, което е с над 50% по-малко в сравнение с 2017 година, когато са били 169 009.

Най-много невалидни бюлетини има във Варна и Бургас, където съответно са 4886 и 4214. За сметка на това най-малко има в Смолян – само 1123. В другите райони на страната цифрите варират между 2000 и 3000.

Една хартиена бюлетина се обявява за невалидна, ако избирателят е излязъл от квадратчето и знакът X или V засяга съседното или пък сме отбелязали повече от една партия и коалиция в нея. Същото важи при попълването на преференцията за даден депутат. Не се зачита бюлетината, ако сме драскали по нея, изписали сме разни фрази, един от двата печата липсва.

Този проблем се появява най-отчетливо на местни избори, тъй като са много по-сложни, гражданите пускат вот с повече от една бюлетина, а на другите видове избори е по-слабо видим. Така на евровота през 2019-а невалидните бюлетини са били само 3.83%, а на парламентарния вот през 2017 г. - 4.6 на сто. Сега този процент е още по-малък – около 2,5 на сто. Отделно от тази бройка са сгрешените, унищожените бюлетини, както и тези, обявени за недействителни заради това, че избирателите са ги снимали, разкрили са вота си или пък номерът им се е различавал от този в кочана. Те са общо 40 053.