Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти (ТЕМАТА)

Всяка 7-ма линейка негодна за пациенти (ТЕМАТА)

Половината реаномобили в страната навъртели по 300 000 км

Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради прекомерно навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на „Монитор“.

780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии. От тях общо 432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година

но все още са с добри технически параметри, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Доставените линейки през 2007-а са 141, през 2008 г. – 111, през 2009 г. – 180, през 2015 г. - 56, а през 2019 г. – 3 броя по линия на програмата за трансгранично сътрудничество. Те са навъртели средно по 10 000 километра. Купените в периода 1 декември 2018 – 31 януари 2020 година нови линейки с модерно медицинско оборудване са 142.

Предвижда се закупуването на още 400 напълно нови и оборудвани изцяло коли. Когато това се случи,

старите ще бъдат спрени

от употреба поетапно и няма да се използват дори за помощна дейност, уточниха от Министерството на здравеопазването. Подмяната им трябва да приключи до 23 октомври 2021 г., когато трябва да завърши и тоталното обновяване на самите сгради на спешните центрове, както и на спешните отделения в болниците.

Почти всеки втори спешен център в България ще бъде в съвършено нова сграда и ново, модерно медицинско оборудване. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, съобщиха още от здравното министерство. Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат основно реновирани и също обзаведени

с техника от последно поколение

Отделно предстои да бъдат модернизирани и преустроени според съвременните виждания за ефективност на работата при спешни състояния и 34 спешни отделения в болници.

Модернизацията на спешната помощ възлиза на 163,9 млн. лева.

„Кадровото обезпечаване, развитието и модернизирането на системата на спешна медицинска помощ са сред основните приоритети в политиката на Министерството на здравеопазването“, посочиха от ведомството и поясниха, че финансирането на грандиозния замисъл е по оперативна програма „Региони в растеж“ и по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която със задължителни курсове се повишава квалификацията на служителите от системата на спешна медицинска помощ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.