Всяка 10-а жена с ендометриоза

Засяга 176 милиона по света

Всяка 10-а жена с ендометриоза

Заболяването води до проблемно забременяване

Месец март е Световният месец на ендометриозата. Макар и мнозина да не са чували за това заболяване, то засяга приблизително 176 милиона жени по света. Това прави една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата.

Въпреки многото теории за възникването й все още няма категорично обяснение, което да даде яснота какво причинява ендометриоза, при кои жени и защо възниква тя.

Най-често срещаните симптоми

са болки в коремната област преди и по време на менструацията и овулацията, хронична умора, болка при сексуален контакт, обилно менструално кървене.

Най-общо казано, ендометриозата представлява развитие на лигавицата на матката или ендометриума на атипично място - там, където тя не би трябвало да бъде. „Нормално лигавицата на матката е разположена в най-вътрешния слой на маточната кухина и всеки месец се отделя във вид на менструално кървене“, обясни за „Монитор“ д-р Димитър Цветков – акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина в МБАЛ „Надежда“. Той обясни, че

когато подобни огнища от маточна лигавица се появят по други органи от половата система на жената – яйчници, тръби, или извън тях – по червата, перитонеума, пикочния мехур и др., говорим за „ендометриоза“. Те могат да бъдат с размери от големината на оризово зърно до формации, достигащи 8-10 и повече сантиметра – т.нар. „шоколадови кисти“.

Ендометриозата е трудна за диагностициране

За идентифициране на това състояние спомагат основно симптомите, за които самата пациентка споделя. Те са разнообразни и много специфични при всяка жена. Основният и най-важен симптом е болката, която е диагностицирана при повече от половината от жените с ендометриоза. Специфичното е, че тази болка е предимно в последните дни на цикъла, често съпроводена с подуване и тежест ниско долу в корема. Заболяването може да предизвика срастване в коремната кухина и така тези болки може да не са само в дните на цикъла, а да станат постоянни – при спорт, при движение и танци, при сексуален контакт. Диагнозата „ендометриоза“ може да се потвърди и с неинвазивни диагностични методи, като ултразвук или ядрено-магнитен резонанс, но златен стандарт е хистологичното доказване на ендометриозните огнища чрез извършване на лапароскопска операция от обучен специалист.

Еднометриозата много често засяга яйчниците и води до образуването на кисти, които при жени в репордуктивна възраст с времето нарастват. „При нас идват пациентки с много големи „шоколадови“ кисти - до 7-8 см, и най-честият въпрос е: „А сега какво да правя? Само операцията ли е решение? Ще мога ли да забременея след това?“ Важно е да се отбележи, че

не всяка ендометриоза е необходимо да се оперира

Решението в полза на оперативната намеса се взима в зависимост от разположението на ендометриозните огнища, симптомите, възрастта на пациентката и дали тя планира бременност в близко бъдеще. Виждали сме пациентки, които в млада възраст, още нераждали, са били диагностицирани с ендометриозни кисти с размери до 2-3 см, които съгласно клиничните протоколи по репродуктивна медицина не следва да се оперират. Но въпреки това са били оперирани, понякога дори по 3-4 пъти, и в резултат на това на 32-35 години вече идват при нас със силно намален или почти липсващ яйчников резерв. Това е така, тъй като всяка операция на яйчниците, дори изпълнена ювелирно от гинеколозите, малко или много намалява яйчниковия резерв“, обясни д-р Цветков. Той посочи за пример, че в момента има две бременни пациентки с ендометриозни кисти – едната с киста с размер 6 см, другата – с 8 см. И двете не са били оперирани, но след подходящо лечение са заченали и нямат проблеми с бременността, дори напротив – кистите прогресивно намаляват размерите си. Затова може да се каже, че най-доброто лечение на ендометриозата в репродуктивна възраст е бременността.

„За ендометриозата започна да се говори все повече, тъй като е наистина често срещано заболяване – според различни проучвания между 5 и 15% от жените страдат от него. При жените, които искат да забременеят, процентът е дори по-голям – около 30 на сто“, обяснява д-р Цветков. Заболяването дава отражение в много аспекти и води до проблемно забременяване –

може да наруши овулацията

да промени имунния отговор в органите в малкия таз или дори да повлияе проходимостта и подвижността на тръбите. Често заради разположението и степента на ендометриозата забременяването се случва с помощта на техниките на асистираната репродукция. Затова и по-тежките степени на ендометриозата (3 и 4 фаза) са индикации за държавно финансиране на инвитро процедури към „Център за асистирана репродукция“. След успешна инвитро процедура нерядко се постига спонтанна последваща бременност, защото еднометриозното огнище е потиснато след лечението.

Все още няма универсално лекарство за ендометриозата, но има терапии, които помагат за намаляване на симптомите и подобряват качеството на живот на жената, което никак не е малко. Понякога обаче отнема време да се открие точната комбинация от медикаменти, процедури или операции, които ще са необходими при конкретната пациентка. По думите на д-р Цветков е почти невъзможно дефинитивното излекуване от ендометриозата, но своевременното диагностициране и правилното лечение, съобразено с плановете и здравословното състояние на всяка жена, са много важни за постигане на добри резултати в дългосрочен план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.