Всичко за новите енергийни етикети на електроуредите
2

Всичко за новите енергийни етикети на електроуредите

С цел да се подпомогнат потребителите в ЕС да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък, от понеделник, 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно ще бъде приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС. 

Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега, продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта.

От днес влизат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.

Освен преобразуването на скалата на класовете на енергийната ефективност на съответния продукт, е различно и оформлението на новия етикет, с нови по-ясни и по-модерни икони. Както и предишните етикети, етикетите с преобразуваната скала не показват само класа на енергийна ефективност, а дават повече информация. Например за пералните машини те показват ясно количеството литри вода на цикъл, продължителността на цикъла и потреблението на енергия, измерени за дадена стандартизирана програма.

Друга значителна промяна е въвеждането на QR код в горния десен ъгъл на новите етикети. Като сканират QR кода, потребителите могат да намерят допълнителна информация за съответния модел на продукта, например размерите, специфични характеристики или резултатите от изпитвания, в зависимост от уреда. Всички уреди на пазара на ЕС трябва да бъдат регистрирани в нова общоевропейска база данни — Европейски регистър на продуктите за енергийни етикети (EPREL). Това допълнително ще улесни сравняването на подобни продукти в бъдеще.

Новите правила за енергийно етикетиране се допълват от съответните нови регламенти относно екопроектирането, които влизат в сила на 1 март 2021 г. Те, по-специално, са свързани с актуализираните минимални изисквания за ефективност и с нарастването на правата на потребителите относно ремонта на продуктите, а също са в подкрепа и на кръговата икономика.

Производителите или вносителите вече ще бъдат задължени да предоставят на професионалните сервизи редица основни части (двигатели и четки за двигатели, помпи, амортисьори и пружини, барабани на перални и др.) в продължение най-малко на 7—10 години след пускането на последния екземпляр от даден модел на пазара на ЕС.

Също така за крайните ползватели (т.е. потребители, които не са професионални сервизи, но желаят сами да ремонтират уредите), производителите трябва да осигурят определени резервни части в продължение на няколко години след изтеглянето на продукта от пазара — продукти като врати или панти и уплътнения, които са подходящи за ремонти „направи си сам“. Максималният срок за доставка на всички такива части е 15 работни дни след поръчката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.