Всичко за COVID ваксините и бременните

Всичко за COVID ваксините и бременните

Министерството на здравеопазването публикува отговори на всички въпроси, свързани с COVID ваксините и бременните, тези, които  правят опити да забременеят и още редица други въпроси вълнуват жените, решили да родят в условията на пандемия.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да повлияят фертилитета?

Производителите на четирите разрешени за употреба у нас ваксини срещу коронавирусната инфекция са извършили проучвания при лабораторни животни, при които не се установяват свързани с ваксината нежелани ефекти върху фертилитета на животните от мъжки и женски пол, бременността, ембриофеталното развитие и развитието на тяхното поколение след раждането. Проучванията продължават.

Според Световната здравна организация жените, на които предстои раждане, са с по-висок риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Центърът за контрол на заболяванията и превенцията на САЩ посочва, че при бременните жени с доказана коронавирусна инфекция рискът от преждевременно раждане е значително по-висок отколкото при жените, които не боледуват от COVID-19.

Има ли отношение ваксинацията към забременяването?

Науката вече е категорична, че жените, които планират бременност, могат да се имунизират срещу COVID-19 спокойно, без да имат никакви опасения, а вече имунизираните нямат основания да отлагат опитите си за забременяване. Същото важи и за жените, правещи инвитро процедури (производителите на ваксини постоянно анализират данните от ваксинирани жени, които впоследствие са забременели и родили).

Важно е бременните жени и тези, които планират да заченат да знаят, че ваксините нямат общо с човешката ДНК. Ваксините не влизат в ядрото на клетката, където се съхранява човешката ДНК! Това означава, че ваксината по никакъв начин не влияе и не взаимодейства с яйцеклетките и сперматозоидите.

Ваксините не съдържат жив коронавирус – т.е. не могат да заразят бременната жена или плода.

UNICEF посочва, че няма нито една причина след ваксинация да се избягва забременяване.

При бременните жени, които се разболеят от COVID-19, има по-голяма вероятност от поява на усложнения (напр. да бъдат приети в интензивно отделение, да имат нужда от апарат, който да им помага за дишането и т.н.) в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни. COVID-19 по време на бременност се свързва и с повишен риск от преждевременно раждане и необходимост от интензивни грижи в неонатална възраст. Бременните жени, които са по-възрастни (≥35 години), или имат висок индекс на телесна маса (≥30), или съпътстващо заболяване като диабет или хипертония, са изложени на особен риск от сериозно протичане на COVID-19.

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да навредят на детето в утробата на майката?

Информацията, с която разполагаме към момента сочи, че ваксините нямат отрицателен ефект върху детето, което майката носи.

СЗО препоръчва ваксинирането на бременни жени, когато ползите надвишават потенциалните рискове (напр. при бременни жени с висок риск от излагане на COVID-19 или с придружаващи заболявания, които ги поставят във високорискова група за тежко протичане на COVID-19). В САЩ, Обединеното кралство и други страни с високи доходи голям брой бременни жени са избрали да бъдат ваксинирани. При проследяване на безопасността не са открити проблеми, свързани с бременността.

В САЩ над 123 000 бременни жени са били имунизирани срещу инфекцията с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, като не са установени проблеми по отношение на безопасността на тези продукти.

Препоръчват ли се ваксините срещу COVID-19 за жени, които кърмят?

Здравните власти на Великобритания и САЩ, както и СЗО, препоръчват ваксиниране на жените, които кърмят, както при другите възрастни (очаква се ефикасността и безопасността на ваксината да бъдат сходни). СЗО препоръчва кърменето да продължава и след ваксинацията.

Говорете с Вашия лекар! Той най-добре познава здравословното Ви състояние и може да Ви даде адекватни съвети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.