Всичките ни съседи с диференцирани ставки за ДДС

Всичките ни съседи с диференцирани ставки за ДДС

Във всички страни от ЕС храните се облагат с по-нисък процент

Във всички съседни страни има диференцирани ставки на данъка добавена стойност (ДДС), показа проверка на „Монитор“.

През юни 2016 г. Гърция увеличава стандартното ДДС с 1%, като така то става 24%, но за храна и медицински продукти е 13%, а този за книги (без тези в електронните), вестници, хотелско настаняване, билети за музеи и театри и за снабдяването с електричество, газ и топлина е 6%.

В Турция


основната ставка е 18%. За храни от първа необходимост, фармацевтични продукти, хартиени книги и медицински продукти е 8%. Вестниците и списанията са с данък 1%, заедно с някои основни храни.


Сърбия


има ДДС от 20%. Намалената ставка от 10% е за хляб, брашно, захар, мляко, свежи и замразени плодове и зеленчуци, месо, яйца, риба, ежедневници (вестници), лекарствата с рецепта, обществен транспорт, а също и настаняването в хотели.


В Северна Македония


ДДС е 18%, но пада на 5% за храни за хора и животни, компютри, софтуер, продукти за бебета, материали за училище (като раници, тетрадки, моливи), медицинско оборудване, фармацевтично оборудване.


В Румъния


през 2015 г. правителството решава да намали част от тежестта и така ДДС за храни, напитки и фармацевтични продукти пада от 24% на 9%. По-късно по-високата ставка е намалена на 18%. По-ниското ДДС се облагат се начислява на медицинското оборудване за инвалиди, водата, безалкохолните напитки и за стоки и услуги, ползвани по време на пътуване. Планира се от 2021 г. тези стоки да се облагат с 5% ДДС.


В най-мощната икономика на ЕС – Германия


стандартното ДДС е 19%. Подобно на други държави, за някои храни, напитки, книги, медицинско оборудване за хора с увреждания, краткосрочно настаняване в хотел и други ДДС е 7%.

Другите страни от ЕС същи имат понижени ставки за храни и други неща.


В Кипър


вътрешният сухопътен и морски транспорт, заедно с хотелиерско настаняване, ресторантите, кафетата и кетъринг услугите се облагат с 9% ДДС. При някои храни, безалкохолни напитки, фармаццевтични продукти, книги (без е-книги), периодични издания, билети за спортни събития, храна за вкъщи и произведения на изкуството се облагат с 5%.


Нидерландия


има стандартно ДДС от 21%. Тук отново храните (без тези, предназначени за животни), определени фармацевтични продукти, вътрешен пасажерски транспорт (без авиотранспортът), книги (включително електронните книги), вестници, композитори и писатели, ресторанти (без да се включват алкохолните напитки), хотели, храни за вкъщи, барове, кафета и нощни клубове се облагат с 9%.


Във Франция


е със същото ДДС като в България - 20%. Двойно по-малко е ДДС за някои храни, определени безалкохолни напитки, телевизия, билети за определени културни събития, барове, кафета и нощни клубове (без предлагането на алкохолни напитки), настаняването в хотели, някои произведения на изкуството и пр. Други храни, безалкохолни напитки и електронни книги пък се облагат с 5.5 на сто. 2.1% е ДДС за някои вестници и периодични издания, някои фармацевтични продукти и добитък, използван за храна.


В Чехия


ДДС за всички стоки и услуги е 21%. Основните храни, безалкохолните продукти, храната за вкъщи, медицинско оборудване за хора с увреждания, билети за културни и спортни събития, писатели и композитори, настаняване в хотел, медицински и дентални грижи, храна в ресторанти и кафета се облагат с 15%. Някои определени храни за бебета и безглутенови хранителни продукти се облагат с 10%, заедно с вестниците, периодичните издания, книгите (без е-книги).


В Португалия


ДДС е 23%. За някои храни като тези в ресторанти и кафета, за виното, минералната вода и за дизелът за земеделието ставката е 13%. 6 на сто е ставката за детски храни, фармацевтични продукти, за памперси за бебета, някои книги (включително електронни книги), настаняване в хотел, произведения на изкуството, плодови сокове.


Испания


е с основна ставка от 20%, но намалена ставка ДДС от 10% е за храни, напитки, фармацевтични продукти, нощни клубове, барове, кафета, както и за продаваните в тях алкохолни напитки, билетите за спортни събития (единствено за аматьорски събития). С 4% се облагат книгите, периодичните издания и част от оборудването за хора с увреждания.


Финландия е с основна ставка 24%,


но с намалено ДДС от 14% са храни, ресторанти, кетъринг услуги (без продавания алкохол). 10% е ДДС за фармацевтични продукти, вътрешен пасажерски транспорт, книги, вестници, билети за културни събития, спортни събития и увеселителни паркове, употреба на спортни съоръжения.


В Полша


стандартното ДДС е 23%. 8% е ДДС за някои храни, напитки, фармацевтични продукти, памперси за бебета, вътрешен и международен железопътен или воден транспорт, някои вестници, хотелско настаняване, ресторанти (без предлагания алкохол), билети за спортни събития, услуги за кремация и погребални услуги. Някои книги и специализирани периодични издания, включително е-книги, някои храни като тези, консумирани по време на пътуване, се облагат с 5%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.