0

П рез 2019 г. Пловдив ще отпразнува най-престижната културна инициатива на Европейския съюз. Градът е първият в България, избран за Европейска столица на културата. Стотици събития ще привличат гости от страната и чужбина в десетки локации под тепетата. Ще ви представим в аванс някои от най-атрактивните. Откриващият уикенд е от 11 до 13 януари догодина и е с програма с над 30 събития.

През 2019 г. Пловдив ще отпразнува най-престижната културна инициатива на Европейския съюз. Градът е първият в България, избран за Европейска столица на културата. Стотици събития ще привличат гости от страната и чужбина в десетки локации под тепетата. Ще ви представим в аванс някои от най-атрактивните. Откриващият уикенд е от 11 до 13 януари догодина и е с програма с над 30 събития.

Маршрутът започва от Тютюневия град и СКЛАД – новото пространство за култура, и минава през централната градска част, за да завърши в Капана – квартала на творческите индустрии. В дългия уикенд със свои събития се включват Градската художествена галерия, ОИ „Старинен Пловдив“, Драматичен театър – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Дружеството на пловдивските художници, Регионалният етнографски музей, Регионалният природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“, Lucky Дом на киното, Капана Фест.

В програмата влизат Мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките Fireter, духов оркестър „Д‘Амброзио“ от италианския град Матера – побратимената с Пловдив друга културна столица на Европа, и читалищата от Пловдив и региона. На 11 януари в СКЛАД ще бъде открита изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ – продукция на фондация „Пловдив 2019“.На 12 януари по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена ще бъде открита изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, която ще бъде разположена в сърцето на града. Акцент в програмата за трите дни, освен спектакъла „Ние сме всички цветове“ на 12 януари, е детската програма на 13 януари. Като част от нея предпремиерно ще бъде отворена пътуващата изложба „Еврика“ на „Музейко“. За любителите на театъра е включен спектакълът „Евридика в подземния свят“ на Пловдивския театър и режисьора Стайко Мурджев, подбран заради високото му европейско ниво. В залата ще има симултанен превод на английски. На 13 януари уикендът завършва с

 


танго операта „Мария от Буенос Айрес“

 


Сюрреалистичното произведение ще бъде представено за пръв път в България от Държавна опера – Пловдив, със специалното участие на Люси Дяковска.

„Европейска Одисея 2019. Пътуващият човек” е мащабен спектакъл по поемата на Омир. Премиерата е на 10 февруари в Драмата в Пловдив. Автор на театралния текст е Александър Секулов, режисьор е Диана Добрева, сценографията е на Мира Каланова. Участие в представлението има и Гръцкият национален театър в Атина. Специални гости са музикантът Янис Пантазис, който изработва и свири на антични инструменти, и композиторът и режисьор Тео Абазис. Проектът позволява на творци от различни държави да работят заедно върху мита за Одисей в неговото съвременно измерение, създавайки епичен, модерен и визуално въздействащ спектакъл.

„Променяне“ – първият моноспектакъл на актрисата Йоана Буковска-Давидова, ще бъде показан премиерно на 11 март в Камерната зала на театъра. Идеята и драматизацията по автобиографичната книга „Промяна“ на актрисата Лив Улман са на Йоана, а режисурата – на Гергана Димитрова. Това е и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена виртуална реалност. Темата е Актрисата с много лица, без никой да познава истински нейното собствено „Аз”. Освен чрез емоционалната си човешка страна, „Променяне” ангажира зрителя, като обединява публика, актриса и сцена чрез иновативни технологии. Спектакълът допълва театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D мапинг през личните смартфони на зрителите. Те могат да участват пряко в създаването на реалността на сцената и да станат част от първото по рода си у нас представление амалгама от театър и специални ефекти от киното, в реалното време на актьорското изпълнение.

Фондация „Пловдив 2019“ показва за първи път в България престижната колекция от съвременно изкуство на „Дойче телеком“.

 

 

Изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“

 

 

ще бъде представена от 4 април до 30 юни на няколко места: в някои от къщите на Стария град, в Градската художествена галерия и СКЛАД. „Чуйте ни“ е покана да се заслушаме в творбите – тяхното чувствено присъствие и интелект ни съобщават много за общата ни реалност. Наред с творбите от колекцията ще бъдат включени и нови произведения от български автори, специално поръчани по повода, както и съвременно родно изкуство от последните 30 години.

Документалният спектакъл „Премълчаното разказано“ – част от битката за ненасилие върху жените, ще се играе на 9 април. Режисьор на актрисите Добриела Попова, Диана Спасова, Яна Грозданова и Росица Гевренова, със специалното участие на гост-актьора Ованес Торосян, е Възкресия Вихърова. Оператор на живо е Луси Узунова. Спектакълът е дал име на двугодишен мултидисциплинарен проект „Премълчаното разказано – пътуваща сцена ”, изследващ темата за насилието в обществото. Проектът включва поредица от обучения, интерактивни сесии, инсталации в градското пространство, дискусионни и терапевтични модули до 13 април в Пловдив. Локациите са Баня Старинна, Къща на мексиканското изкуство и др.

“Заедно в кръга на Паневритмията – хармония между тяло, ум и дух” търси пресечната точка между изкуство и физическа активност в българската система, съчетаваща движение, музика, пеене и медитация – паневритмията. Проектът предвижда образователни, двигателни и художествени инициативи (обучения и музикални работилници) за деца, юноши и възрастни. Кулминация на проекта е интерактивен спектакъл, воден от харизматичния диригент Йордан Камджалов, на 25 май на Античния театър. Концертната част е базирана на музиката и текста на Втори дял на паневритмията, изграден на основата на български ритми и мотиви.

Мултижанровата платформа Opera Open, която ще се разгърне в рамките на програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ за шести път, ще представи 10 спектакъла в периода от 8 юни до 31 юли на Античния театър. Акценти в афиша са премиера на „Орфей и Евридика“ на Глук на 15 юни – спектакъл на водещия оперен режисьор Стефано Пода, мащабна копродукция с Театро „Реджо Ди Парма“, и балетен спектакъл със солисти от „Болшой театър“. Във фестивала ще вземат участие световноизвестни оперни изпълнители и диригенти от Европа, САЩ и Азия, както и български певци и музиканти с утвърдена международна кариера.

Гала-концерт на Европейския младежки симфоничен оркестър Progressive, включващ музиканти от Балканите и Европа, ще се състои на 22 юли на Римския стадион. Това е проект на Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо”, който дава възможност за практическа подготовка, обучение и усъвършенстване на млади професионални музиканти заедно с утвърдени представители на различни музикални образователни школи по време на цялата година преди галата.

Една от най-вълнуващите и разпознаваеми танцови компании в света – белгийската Peeping Tom, се завръща в Пловдив, за да представи на 20 септември в Дом на културата „Борис Христов“ в рамките на фестивала One Dance Week най-новия си спектакъл „Дете“. Публиката на фестивала за съвременен танц и пърформанс ще види интерпретацията на хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие само 5 месеца след световната премиера в Люксембург. Това е последната част от забележителната трилогия, посветена на семейните отношения, след „Баща“ и „Майка“.

Прочутата немска театрална група „Римини Протокол“ ще гостува на 17, 18, 19 и 20 октомври на сцената на Драматичния театър с документалната продукция „100% Пловдив“, съвместен проект с Общинска фондация „Пловдив 2019”. Тя се осъществява изцяло с непрофесионални актьори – жители на града.

 

 

Проектът „влиза“ в местната градска общност

 

 

и избира 100 нейни представители. Кастингът продължава няколко месеца. Само първият участник е избран, той препоръчва друг, вторият – трети и така до последния. Те представляват своеобразен огледален образ на общността. Във финалните представления всички се обединяват на сцената, като обсъждат от името на градската общност различни актуални и наболели теми. Спектакълът всеки път е различен и показва многото лица на града.

„Нарцис и Ехо“ на 1 ноември пък е заключителният спектакъл пърформанс към проекта „Творба – антична култура“ на стипендиантите и менторите на първото издание на националната стипендия „С усилия към звездите“, учредена по идея на оперната певица Ина Кънчева в подкрепа на млади български артисти. В конкурса стипендианти от 5 области – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс, представят свой прочит върху обща тема. На 1 ноември в отделни точки на града ще бъдат показани няколко различни, но взаимно свързани творби, които ще имат кулминация в „Нарцис и Ехо“. Обединяващата тема е вдъхновена от античната култура, трансформирана в духа на времето. Ментори са петима от най-изявените бг артисти за всяка от областите – Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.