Всички операционни сестри в МБАЛ-Добрич са подали молби за напускане, научи „Монитор“. Според ръководството на болницата, такива са подали 8 операционни сестри. „Мотивът е свързан с искане за увеличаване на възнаграждението им в размер на две минимални работни заплати. На този етап ръководството на МБАЛ-Добрич счита, че това е невъзможно да се случи, тъй като  трябва да се спазват правилата за финансова дисциплина на болницата.

До този момент са проведени няколко срещи между двете страни.

Считаме, че в близко бъдеще ще имаме взаимно приемливо решение и няма да се стигне до действия, които да попречат на нормалната дейност на лечебното заведение“, се казва в официалното прессъобщение от болницата.

От 1 януари 2019 г. на всички медицински специалисти в болницата – санитари, сестри и лекари, са увеличени месечните възнаграждения с по 50 лева и заплатите на сестрите от 580 лева станали на 630 лева. Оказало се обаче, че когато си получили новите възнаграждения през февруари, те били с по 100 лева по-малко, заради намаляване на здравните пътеки, обясняват медицински сестри. 

Предизвестието на подалите оставки изтича на 25 март. От операционните сестри зависят три отделения – хирургия, ортопедия, неврохирургия. Операционна сестра не се става от днес за утре, твърдят медицинските специалисти.

Според отлично осведомени източници, по всяка вероятност само 4 от подалите молби за напускане сестри ще останат да работят, ако има благоприятни преговори с ръководството на болницата.

Из здравното заведение усилено се говори още, че от 1 април Спешното отделение в Добрич ще работи само с 1 екип, тъй като 3 от медицинските сестри, заедно със старшата, са напуснали. Това означава, че Спешното ще работи или само нощем, или само през уикендите, твърдят източници от болницата. Ако операционните сестри наистина напуснат, МБАЛ изпада в колапс, допълват те.

Всички опити да се свържем с директора на болницата д-р Светозар Байчев останаха неуспешни. Заместникът му д-р Бисер Ботев пък категорично отказа коментар, а шефът на Спешното отделение д-р Калоян Куртев е в отпуск.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бродираните мартеници – хит тази година в Добрич

Бродираните мартеници тази година са хитът в Добрич, установи репортерска проверка. В основата е българската шевица с двата символа Канатица и Елбетица. Мотивът се бродира върху панама, след което се монтира в дървена рамка. По желание на някои клиенти мартеницата представлява бродирана буква. Правят се за ръка, във вид на гривна, както и гердан за врата.

Съдът в Добрич наложи запор върху имуществото на мина „Евроманган“

Окръжен съд Добрич наложи предварителни обезпечителни мерки - обща възбрана и запор върху имуществото на „Евроманган“ ЕАД, в това число – движимо и недвижимо имущество, на банкови сметки и вземания.

Румъния отказва да приема ТИР-ове през Кардам

Заради тежка зимна обстановка в северната ни съседка, ТИР-ове не могат да преминават през ГКПП Кардам на румънска територия, съобщи директорът на Областно пътно управление Добрич, Георги Стратиев.