Всички набори с равни права за детската градина

След решение на съда

Всички набори с равни права за детската градина

Запази се предимството за посещавалите ясла

Децата, родени през пандемичната 2020-а година, ще имат същите права като предишните набори при кандидатстване за детска градина. И те ще имат правото да кандидатстват в детска градина с предимство, ако са посещавали ясла.

Тази възможност можеше да отпадне за децата набор 2020, на които им предстои кандидатстване за детска градина след две години.

Сега предимство с една точка пред останалите получават деца, които са посещавали най-малко шест месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община.

Това е записано в наредбата за прием на деца

в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в училищата в столицата, приета с решение на Столичния общински съвет от 17 декември миналата година. Но в преходните и заключителни разпоредби на наредбата е предвидено, че действието на критерия се отменя от 1 март 2023 г. Наредбата е приета с изискуемото по закон мнозинство - от общ брой общински съветници - 61, на заседанието са присъствали 58 общински съветници, от които гласували са - "за" - 57, "против" - 0 и "въздържали се" - 1. След решение на Административния съд в София (АССГ) от 15 октомври разпоредбата се отменя след жалба на родители с малолетно дете, което е дискриминирано от наредбата.

Най-малките са сериозно засегнати от липсата на свободни места в яслите и родителите им се възползват от точката предимство. Места няма и в частните ясли, особено тези с регистрация от РЗИ.

Това решение е на първоинстанционния съд

и все още не е влязло в сила, коментира адвокат Христо Панев. Може да бъде обжалвано от три групи лица - Столична община, прокурора и лицата, за които то е неблагоприятно. Тук е от значение да се отбележи, че тези лица могат да го обжалват дори да не са участвали в първото дело, допълни Панев. Това са родителите, чиито децата няма да могат да посещават общинска ясла или частна такава, защото не са приети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.