Всички медии подкрепиха  закона „Пеевски”

Всички медии подкрепиха закона „Пеевски”

Всички медии и неправителствени организации се обединиха около Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Хамид Хамид.

Целта му е да се осветлят собствениците не само на печатните, но и на всички останали медии, както и методите, чрез които се финансира дейността им. На дискусия в парламента, организирана от комисията по културата и медиите, текстовете бяха представени от вносителите Цонев и Кръстева. Еврокомисарят Мария Габриел запозна участниците с инициативата на ЕК за борба с дезинформацията онлайн и апелира към общи усилия на всички заинтересовани за решаване на проблема и връщане на доверието на гражданите. Изненадващо, се оказа, че след поредица от атаки срещу поправките от страна на Асоциацията на европейските журналисти и на Съюза на издателите в България, в това число и от председателя му - съиздателят на "Икономедия" Теодор Захов, който присъства на дискусията, позицията и на двете организации е еволюирала. Така дори те признаха, че измененията са в правилната посока. Въпреки това се загрижиха, че предвидените глоби били твърде високи за малките сайтове, чиито издатели нямало да могат да си ги позволят. Медиаторът на дискусията и съвносител на поправките Велислава Кръстева припомни, че важното в случая е не дали наказанията са по мяра на един или друг. "Виждам голяма промяна в позицията ви", коментира пък становищата на АЕЖ и Захов главният редактор на в. "Монитор" Любомира Будакова, която подчерта обаче, че акцентът не трябва да се слага върху това дали един или друг сайт би могъл да плаща глобите си, ако наруши закона, а върху факта дали новините, предлагани от тях, са професионално поднесени и проверени, а не дезинформация. "Именно затова е важно да се знае и кой говори от тези сайтове, защото така ще знаем дали новините са истински или фалшиви", посочи тя.

Участниците поставиха въпроси, свързани с малки сайтове, които копират новини без да се позовават, размера на санкциите за неподаване на декларация за собственост, възможността за осветяване на собствеността на офшорки зад медии. Вносителите увериха, че ще разгледат всички изказани и изпратени мнения преди комисията да разгледа закона на второ четене вероятно още следващата седмица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.