Всички актьори са равни, но Снежина Петрова е по-равна от другите

Всички актьори са равни, но Снежина Петрова е по-равна от другите

След като увлякоха и продължават да приобщават десетки хлапета от малцинствени групи към превъплъщаването като детска игра и към магията на високия театър с мегапроекта „Медея“, актрисата Снежина Петрова и режисьорът Деси Шпатова изненадват зрителите с ново предизвикателство. На сцената на Театър 199 те са превърнали в кабаретен атракцион убийствената антиутопия на Джордж Оруел „Фермата на животните“, в която група четириноги труженици решават да завземат властта от хората и да установят справедлив и хуманен световен ред първо в своето, а после във всички подобни стопанства.

Горчивата сатира на британеца е пословично известна с фразата „Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите“. В спектакъла тя не звучи в своята цялост, ала развитието на този своеобразен диспут за демокрацията и властта я дописва. Разбунтувалите се срещу човешкия произвол издигат свой нравствен кодекс, в който постулатът „Всички животни са равни“ е първа точка. Неусетно обаче те се оказват съблазнени от господарските възможности в социалната йерархия и започват да повтарят грешките на хората, да се организират по техните модели и сами да редактират своето верую. Атрактивният формат на кабарето смекчава лютия сарказъм на оригинала – алегоричната новела на Оруел, разобличаваща уж съветския комунизъм, а всъщност всички общества (западното също), където личностите бързо опорочават идеите, политическите и социалните си каузи, нагаждайки ги за възможна диктатура. Просто още една приказка за стълбата... И въпреки че е лек и приятен за гледане, това е силен политически театър.

За ефектното, но дълбоко смислено зрелище спомагат група съвсем млади актьори, които на моменти биват изваждани от по-скоро декоративните им функции: освен че танцуват и пеят, влизат и излизат от образи, задават въпроси, спорят... Те са Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов и Тодор Атанасов. Но неформално погледнато, „Фермата на животните“ е моноспектакъл на многоликата Снежина Петрова, която на сцената е всичко – и човеци, и животни, и чар, и диригент на смисъла.

Сценограф на спектакъла е Христина Дякова, композитор – Калин Николов, хореограф – Татяна Соколова. Следващите представления са утре вечер, на 1 и 21 март.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.