0

С лед като увлякоха и продължават да приобщават десетки хлапета от малцинствени групи към превъплъщаването като детска игра и към магията на високия театър с мегапроекта „Медея“, актрисата Снежина Петрова и режисьорът Деси Шпатова изненадват зрителите с ново предизвикателство. На сцената на Театър 199 те са превърнали в кабаретен атракцион убийствената антиутопия на Джордж Оруел „Фермата на животните“, в която група четириноги труженици решават да завземат властта от хората и да установят справедлив и хуманен световен ред първо в своето, а после във всички подобни стопанства.

След като увлякоха и продължават да приобщават десетки хлапета от малцинствени групи към превъплъщаването като детска игра и към магията на високия театър с мегапроекта „Медея“, актрисата Снежина Петрова и режисьорът Деси Шпатова изненадват зрителите с ново предизвикателство. На сцената на Театър 199 те са превърнали в кабаретен атракцион убийствената антиутопия на Джордж Оруел „Фермата на животните“, в която група четириноги труженици решават да завземат властта от хората и да установят справедлив и хуманен световен ред първо в своето, а после във всички подобни стопанства.

Горчивата сатира на британеца е пословично известна с фразата „Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите“. В спектакъла тя не звучи в своята цялост, ала развитието на този своеобразен диспут за демокрацията и властта я дописва. Разбунтувалите се срещу човешкия произвол издигат свой нравствен кодекс, в който постулатът „Всички животни са равни“ е първа точка. Неусетно обаче те се оказват съблазнени от господарските възможности в социалната йерархия и започват да повтарят грешките на хората, да се организират по техните модели и сами да редактират своето верую. Атрактивният формат на кабарето смекчава лютия сарказъм на оригинала – алегоричната новела на Оруел, разобличаваща уж съветския комунизъм, а всъщност всички общества (западното също), където личностите бързо опорочават идеите, политическите и социалните си каузи, нагаждайки ги за възможна диктатура. Просто още една приказка за стълбата... И въпреки че е лек и приятен за гледане, това е силен политически театър.

За ефектното, но дълбоко смислено зрелище спомагат група съвсем млади актьори, които на моменти биват изваждани от по-скоро декоративните им функции: освен че танцуват и пеят, влизат и излизат от образи, задават въпроси, спорят... Те са Вирджиния Събева, Ивона Маврова, Станимир Михайлов и Тодор Атанасов. Но неформално погледнато, „Фермата на животните“ е моноспектакъл на многоликата Снежина Петрова, която на сцената е всичко – и човеци, и животни, и чар, и диригент на смисъла.

Сценограф на спектакъла е Христина Дякова, композитор – Калин Николов, хореограф – Татяна Соколова. Следващите представления са утре вечер, на 1 и 21 март.