0

В сички 3000 машини за гласуване на изборите за европейски парламент вече са в България. Това съобщи Веселин Тодоров от "Сиела Норма" пред БНР.

Всички 3000 машини за гласуване на изборите за европейски парламент вече са в България. Това съобщи Веселин Тодоров от "Сиела Норма" пред БНР.

Освен тях има и резервни 10%. Те са в склад, одобрен от ЦИК. Очаква се днес от Комисията да проверят и преброят машините.

По думите му машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, каза Веселин Тодоров.

"До 15-и представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. Вчера имаше проверка на софтуера - дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение", каза Тодоров.

Според очакванията са необходими около 5 дни за инсталация на 3000 машини за гласуване.

"На 15-и или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани. След това идва най-истеричната част - разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май", каза Тодоров.

Експертите по обслужване на машините нямат право да са в секциите, но остават на разположение в деня на вота. Веселин Тодоров увери, че имат достатъчно експерти, за да покрият всичките изборни секции.