Всеки втори уплашен да не загуби работата си

Всеки втори уплашен да не загуби работата си

Няма голяма мобилност на служители в България

Половината от работещите у нас изпитват стрес на работното място и се страхуват да не загубят работата си в следващите шест месеца. Най-често работещите са недоволни от заплащането, което получават – над 40%. На второ място две трети от допитаните смятат, че работата им се отразява отрицателно на личния живот. 

Изводът е от социологическо проучване на Центъра за икономическо развитие, финансирано от Европейската комисия. Въпреки опасенията си

81% не членуват в професионално сдружение или профсъюз

Сред причините за това да не членуват най-често се посочва незаинтересованост, липса на време или отсъствието на такива сдружения в съответната област, в която работят.

Според изследването все още има немалко нарушения на трудовото законодателство, при това със съгласието на самите работещи - част от българите биха се трудили без договор, както и биха били

съгласни да получават по-висока от посочената в договора заплата

Техните дялове са съответно 39,5% и 58,4%.

Що се отнася до продължителността на заетостта в едно и също предприятие, близо 60% от българите работят между 5 и 15 години, тоест няма голяма мобилност на работната ръка в България. Все пак 37,2% работят на едно и също място между една и пет години и това донякъде създава предпоставки и говори за готовност и желание за по-честа смяна на работното място.

Продължителността на работната седмица на основното работно място най-често е 40 часа (тоест стандартна) и това обхваща 59,4% от участниците в изследването. Наред с това прави впечатление относителният дял на заетите над тази стандартна граница от 40 часа. Така например

работещите от 41 до 49 часа са 11,5%

50 часа – 7,8%, и над 50 часа – 5,8%. Изводът е, че при такава заетост седмично няма много възможности за допълнителна частична заетост.

Като цяло много нисък процент от българите работят през нощта. Но през уикендите работят около 50% от респондентите, тоест касае се за извънреден труд и не е ясно дали се спазват регламентите на Кодекса на труда или хората просто биват принуждавани да го правят, без да знаят какви са правата им в тези случаи.

Националното представително проучване е проведено в периода август-септември 2018 г. сред населението в трудоспособна възраст (18-65 години), сред извадка от 1000 човека от 100 населени места в цялата страна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.