Всеки втори търговец у нас ще се откаже от използването на касов апарат през 2020 г. Това ще стане заради невъзможност да се отговори на изискванията на наредбата за касовите апарати, показват данни от ежегодно проучване на Българска стопанска камара (БСК). Според статистиката 47% от предприятията ще спрат да използват касов апарат и ще минат изцяло на онлайн плащания, а 31% ще подменят софтуера си.

Според заместник-председателя на БСК Станислав Попдончев бизнесите без апарати ще са основно в сферата на услугите и то с малък обем плащания в брой. Затова и те ще минат към плащания по банков път, което няма да доведе до увеличаване на сивия сектор. Цели 60% от анкетираните са наясно какво се изисква от тях, а други 20% не знаят какво трябва да направят. 37% смятат, че ще успеят да се справят със сроковете, а една четвърт

се притесняват, че няма да успеят навреме

да подменят апаратите си. Подкрепата на промените в наредбата е едва 10% или 3% нагоре спрямо предходна година, докато други 63% не ги одобряват. Въпреки това Националната агенция по приходите (НАП) е трета по най-висока оценка на одобрение, дори с наполовина намаляло доверие за последните две години. С най-висок глас на доверие са президентът (54%) и омбудсманът (39%), а с най-ниска степен на одобрение са съдебната власт (3%) и Народното събрание (8%).

Близо 40% от търговците се опасяват от влизане в Еврозоната, показва още проучването. 41% го подкрепят, а 20% не могат да преценят. Според шефа на БСК Радосвет Радев разделението се дължи на недостатъчно обяснение. От присъединяването ни към Клуба на богатите може да има ползи за България като голям икономически тласък, смята Радев. Над 50% от анкетираните подкрепят въвеждането на диференцирана ставка по ДДС, а цели 80% са „За“ отпадането на задължението работодател да плаща първите три дни от болничните.

Според 44% от участвалите в проучването близо 800 фирми бизнес климатът у нас се е влошил през 2019 г., 18% отчитат подобрение, а 37% смятат, че няма промяна. Спрямо предходна година

предприемачите са с 4% по-големи оптимисти.

„Има един плах и крехък оптимизъм за подобряване на икономическата среда“, каза Радев. Очакванията на експертите за 2020 г. обаче са предимно песимистични. 28% очакват ръст на родната икономика през 2020 г., докато 32% смятат, че ще има намаление. Освен това се очаква да има повишаване на цените на суровините, енергията, а броят на работните места в страната ще намалее. Липсата на квалифицирана работна ръка е пречка за бизнеса и сега, като основен дефицит има при тесните специалисти, следвани от изпълнителския състав и общите работници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искри между президента и кабинета и за енергийните проекти

Искри отново припламнаха между президента Румен Радев и правителството. След заседанието на кабинета в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред журналисти в МС, че преговорите с "Газпром" за цената на природния газ се водят от страна на правителството.

Коронавирусът спря износа на БГ вина за Китай (ОБНОВЕНА)

Епидемията от коронавирус спря износа на български вина за Китай. Това съобщи при откриването на международната изложба "Агра" инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Паста от антична пшеница хит в зоната „Вкусове от Италия“ в Панаира

Паста от античен сорт пшеница, богата на полифеноли, влакна и с ниско съдържание на глутен, е един от вкусните експонати на зоната „Вкусове от Италия“. Продуктът може да бъде дегустиран за първи път в рамките на панаирната изложба в Пловдив, съобщават организаторите.