Всеки втори студент в чужбина се завръща

След като вземе диплома

Всеки втори студент в чужбина се завръща

Париж и Брюксел бият Лондон по мераклии за висше

Почти половината от студентите, завършващи в чужбина, се завръщат у нас. Тази оптимистична тенденция се наблюдава през последните две-три години, съобщи пред „Телеграф“ Николай Христанов, експерт „Висше образование“ в „Интеграл“. „Много млади хора имат нужда и желание да се върнат в България и да бъдат успешни тук“, коментира той.

Вземайки диплома от престижни университети, те търсят реализация в по-големи компании у нас. Въпреки пандемията интересът към обучението зад граница не е стихнал сериозно. Всяка година около 10% от завършващите се ориентират към чужбина, което е около 4000-5000 студенти. Разбира се, има известен отлив заради коронавируса, но той е в рамките на 10-12% от кандидатствалите. Сериозен е обаче спадът на желаещи да заминат да учат във Великобритания.

Причината, разбира се, е Брекзит и орязването на чужденците от студентски заеми. Около 50% от кандидатите се преориентират към други държави, каза Христанов. Все пак над 50 британски университета са запазили таксите за европейци за учебната 2021-2022. А Ковънтри даде прием през юли, когато студентите имаха последна възможност да теглят заем. В средата на октомври се очаква висшите училища на Острова да обявят таксите за следващата година.

Сега те стартират от 9250 до 35 000 паунда, като най-скъпа е медицината. Средно на Острова таксите са между 17 000 и 20 000 паунда на година в зависимост от специалността. Вместо във Великобритания, сега повечето български студенти кандидатстват в Холандия, Италия, Франция, Германия, Австрия, скандинавските държави. Белгия също се радва на голям интерес тази година. А този към американските университети не стихва. Стипендии

в САЩ се отпускат и стипендии за спортни постижения и за кандидати с международни награди от състезания в научни дисциплини. Във Франция таксата за бакалавърски програми е от 190 евро на година. В близките дни кандидатите да учат в чужбина могат да се запознаят с възможностите на предстоящите изложения на есенния форум „Световно образование“ в София, Пловдив, Варна и Бургас. Тази събота 30 университета ще участват в изложение в Международното висше бизнес училище.

Учим бизнес във Франция, дизайн в Италия

Предпочитанията на нашите студенти там са свързани с бизнеса, политическите науки, архитектурата. Трудността идва от това, че повечето програми са на френски език. За разлика от Белгия, която предлага и специалности на английски. Както за медии и комуникации, за бизнес специалности, компютърни науки, електроинженерство, икономика. С 960 евро такса на година Белгия е привлекателна дестинация, коментира Николай Христанов. В Италия пък основно интересът е към специалности, свързани с графичен дизайн, анимация, интериорен дизайн. Отпускат се и стипендии, които могат да свалят таксата до 4000 евро на година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.