Всеки втори служител запазил заплатата и придобивките си по време на пандемия

Всеки втори служител запазил заплатата и придобивките си по време на пандемия

Близо 2/3 от работещите биха препоръчали фирмата си

Близо 51% или всеки втори служител споделя, че в компанията, в която работи, не се е стигнало да отмяна на съществуващи придобивки. Над 61% от работодателите пък са запазили нивата на заплащане и само 17% от компаниите са пуснали персонала в неплатен отпуск. Това става ясно от изследване на "Менпауър груп България" , което анализира предприетите мерки на работодателите, свързани с епидемията, промените в ежедневните бизнес процеси и въздействието им върху служителите в различни индустрии. 

Общо 39% от анкетираните работници пък очакват работодателите им да наемат още хора заради увеличения обем на работа по време на пандемията, като тази нужда е най-осезаема в секторите "Информационни технологии", "Здравеопазване и фармация" и "Транспорт и логистика".

Близо половината от служители одобряват мерките, които работодателите им са предприели в кризисната ситуация. Най-много са доволните от осигуряването на защитни средства като маски, ръкавици и дезинфектанти (79%), възможности за работа от вкъщи (75%) и гъвкаво работно време (69%), както и програми за професионално развитие като консултации и обучения (50%), сочат още данните от проведената анкета.

Малко над 19% от анкетираните пък споделят, че работодателите им са намалили нивата на заплащане, но това се отнася за най-засегнатите от кризата сектори като "Туризъм и ресторантьорство", "Търговия" и "Производство". За длъжностите и индустриите, в които продължава да има глад за квалифицирани кадри, например в сектора на информационните технологии, заплатите не спряха да растат и по време на пандемията", обяснява Герасим Найденов, старши консултант "Пазарни проучвания" в "ManpowerGroup България".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.