Всеки втори от школата до 10-и клас спира да учи (ТЕМАТА)

Училища уеднаквяват програмите си, за да няма приравнителни изпити

Всеки втори от школата до 10-и клас спира да учи (ТЕМАТА)

Местният бизнес ги наема дори и да не продължат в гимназия

Всеки втори от гимназистите, които са завършили в обединено училище тази или миналата учебна година, е приключил образованието си с успешно завършен 10-и клас. Това сочат данни за „Монитор“ на просветното министерство.

Обединените училища бяха създадени с новия Закон за предучилищно и училищно образование от 2016-а и в тях се предлага обучение от 1-и до 10-и клас. Завършилите ги получават свидетелство за първи гимназиален етап. За да имат и диплома за средно, трябва да продължат да учат в друго школо. За учебните 2019/2020 и 2020/2021 обединено училище са завършили 1499 ученици, става ясно от справката на МОН. Само 719 или половината от тях обаче са продължили обучението си, записвайки се в 11-и клас.

През 2020/2021 година в десети клас в обединени училища са били 838 ученици. От тях към 11 октомври за учебната 2021/2022 г. в единадесети клас са записани 361 гимназисти. По-голямата част от тях – 274, са избрали да продължат обучението си по професия. 87 пък са били записани в паралелки за профилирана подготовка. През 2019/2020 година десетокласниците в обединени училища са били 661. От тях в 11-и клас през 2020/2021 са били 358 деца. Най-често избирани са специалности и през двете учебни години са от

професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“

следват „Машиностроене, металообработване и металургия“ и „Производствени технологии - дървесина, хартия, пластмаси и стъкло“. Профилите в областта на хуманитарните науки пък са сред най-предпочитаните.

Преди столичното 172-о училище да стане обединено, децата в район Нови Искър не са имали възможност да получат професионално образование.

„Когато направихме училището обединено, решихме да предложим специалност „Шивачество“ с професия „Шивач“, която отговоря на потребностите на местния бизнес и политиките на района за развитие. Получихме подкрепата и на Столична община. В началото тръгнахме с идеята за грижа на децата и обществото в нашия регион, да помогнем за тяхната социализация“, споделите директорката на 172-о обединено училище „Христо Ботев“ Надя Георгиева. Тя подчерта, че по този начин успяват да задържат децата от района в образователната система.

„Много деца отпадат по социални причини след основно образование, те нямат финансов ресурс децата им да пътуват всеки ден до София“, сподели директорката. По този начин училището дава шанс на тези децата и за по-добро бъдеще, дори и да не продължат да учат във втори гимназиален етап.

„Дори и да завършат само 10-и клас, учениците ни могат да бъдат наети и да се реализират на пазара на труда. Местният бизнес ги наема дори и да не продължат в гимназия“, допълни Георгиева.

Целта обаче е учениците да получат и диплома за средно образование. Затова 172-о има споразумение с Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“. Двете училища уеднаквяват учебните си планове, за да могат учениците от обединеното школо да продължат обучението си, без да им се налага да държат преравнителни изпити. Така вече в осми клас влизат в специалност „Производство на облекло от текстил“ и се подготвят по професия „Оператор в производство на облекло“. Три години от обучението им минават в 172-о и след успешно завършен 10-и клас имат първа степен на професионална квалификация. След това влизат без прием в ПГО „Мария Луиза“, за да довършат обучението. При успешно положени държавни зрелостни изпити тази година ще вземат диплома за средно образование и по-висока степен квалификация по професията си. Георгиева посочи, че паралелката от първия приет випуск през 2016/2017-а завършва при тях през 2019/2020-а и 90% от учениците продължават обучението си в гимназията. Тази година в десети клас има 15 ученици, но навярно в 11-и и 12-и клас ще продължат по-малко, но ще имат първа степен на професионална квалификация. Директорката на професионалната гимназията в столицата Паулина Костова сподели, че

новоприетите ученици първо свикват, но имат пропуски

които се налага да наваксат. Тя уточни, че за тях е сформирана отделна паралелката.

Общо 16 ученици са завършили първи гимназиален етап през последните две учебни години в Обединеното училище в хисарското село Красново край Пловдив, съобщи директорът Йонка Марковска. Тя уточни, че десетокласниците придобиват професия „Работник в заведения за хранене и развлечения“, като специалността, по която те учат е „Работник в производството на кулинарни изделия, заведения за хранене и развлечения“ в професионалното направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“. През учебната година 2019/20 в училището са се дипломирали в 10-и клас осем ученици, като седем от тях са продължили образованието си в други учебни заведения. От завършилите осем ученици първи гимназиален етап през миналата учебна година четирима са продължили да учат в други училища, поясни Марковска.

„В нашия регион – община Хисаря, ние сме единственото обединено училище с такъв статут. Учениците предпочитат тази специалност, защото се намираме в туристически район: Аква терми в Красновски минерални бани, Винарския спа комплекс в Старосел, туристическите атракции в Хисаря. И

затова предпочетохме нашата специалност да бъде свързана с туризма

Децата с желание и с интерес предпочитат тази специалност и да завършат в нашето училище първи гимназиален етап. Производствената практика я провеждаме в комплекс в Красново, а учебната практика я провеждаме в училището“, обясни още директорът.

На територията на област В. Търново има две обединени училища - в село Майско, община Елена, и в село Джулюница, община Лясковец. И в двете учениците получават професионална квалификация „Работник в заведение за хранене и развлечение“. Като идеята е след завършването на 10-и клас учениците от двете училища да продължат обучението си в 11 и 12 клас в училища в най-близките градове, които предлагат същата квалификация. За учениците от Майско вариантът е средното училище в град Елена, а тези от Джулюница - Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица. Шефката на образователния инспекторат във Велико Търново Розалия Личева съобщи, че през тази година в Майско след 7 клас са приети 22, а миналата година 25 ученици. В Джулюница бройката е съответно 11 и 8 ученици.

Отпаднали по време на обучението ученици няма

Като след завършване на 10 клас повечето ученици продължават образованието си в градовете. Изключение през миналата година е имало за 2-ма ученици от Майско, които след 10 клас не са продължили образованието си, тъй като са заминали за чужбина при родителите си.

 

Автобояджийство завършват
в бургаския квартал Рудник

18 деца са завършили първия випуск в Обединено училище "Св. Климент Охридски" в бургаския квартал Рудник. Всички са се дипломирали в специалност "Автобояджийство и автотенекеджийство". Близо половината от тях са продължили образованието си. Четири деца са се записали в Професионалната гимназия по  автотранспорт, с която обединеното школо има споразумение за прием без приравнителни изпити.  Записалите се там са само момчета, които са избрали да продължат 11-и клас в специалност "Автотранспортна техника". Трима други ученици, момичета, са продължили образованието си в бургаското СУ „Добри Чинтулов“ в специалност "Народно пеене". 

Според ръководството на обединеното училище, повечето от учениците в квартал Рудник избират обединеното училище, което им дава професия. Другото, което ги привлича, е, че се учи само до 10-и клас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.