Всеки втори офис нает от IT или аутсорсинг фирма

Всеки втори офис нает от IT или аутсорсинг фирма

До края на годината на пазара излизат 132 000 кв. м кантори клас А и В

55% от офисите или на практика всеки втори офис от висок клас в столицата се наема от IT или аутсорсинг фирма, сочи доклад на Colliers.

По данните от него в столицата трите най-динамично развиващи се офис зони през 2019 г. са районите около 7-11 км на бул. „Цариградско шосе“, бизнеспаркът в „Младост-4“ и кв. „Хладилника“. Доказателство за това е нарастващият им съвкупен дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 г. и през 2019 г. е достигнал 35% от общия обем в столицата. Интересът на инвеститорите и строителите също е насочен към тези зони, за което свидетелства фактът, че 71% от сградите в строеж са съсредоточени в тях. Съответно 62% от всички сключени сделки на пазара за 2019 г. са там. Средните офертни наемни нива в сегмента в конкретните райони са в диапазона 13-14 евро на кв.м. на месец.

По отношение на целия пазар на офис площи клас А, B и С в София, предлагането


през втората половина на 2019 г. отбеляза 4% ръст

и достигна общо 2 282 700 кв. м. С това за пръв път от четири години обемите на офисите клас А регистрираха превес над тези от клас В.

Обект на сключени сделки за втората половина на 2019 г. са 109,260 кв.м., а за цялата година - 175,680 кв.м. - резултати, сходни с тези през 2018 г. Търсенето през разглеждания период традиционно е провокирано от компании от секторите ИТ и аутсорсинг (55%) и професионални услуги (21%). От доклада се вижда, че последните предпочитат зоните на центъра и широкия център на града, докато ИТ и аутсорсинг фирмите са с фокус върху периферните зони на София.

Участниците на пазара от страна на търсенето през второто полугодие на 2019 г.

нетно са усвоили 55 600 кв. м, а през цялата година - 135 400 кв. м.

Останалите свободни площи на пазара са със средни нива от 11% за разглежданото полугодие. В периода 2020-2022 г. се очаква да бъдат завършени още 396,000 кв.м., които към момента са в активно строителство. Средните офертни наеми2 се запазват без промяна - за клас А - 13.5 кв.м. и за клас B - 10 евро на кв.м.

Високата конкурентност между работодателите на пазара на труда и стремежът към поддържане на висока ефективност на служителите, мотивира компаниите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Това оказва пряко влияние върху характеристиките на търсене на нов офис, към които в допълнение на стандартните като добра локация, транспортна обезпеченост и допълнителни услуги, се добавят все повече изисквания, свързани с общите части и заобикалящата среда.

През 2020 г. пазарът на офиси ще продължи да се характеризира със

стабилни нива на търсене на качествени модерни площи

в установени бизнес зони. Основен принос за това отново ще има ИТ и аутсорсинг сектора. В допълнение на него, нови за България компании се очаква да разгледат възможностите за стартиране на операции в столицата, както и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

До края на годината ще излязат 132 000 кв. м офис площи клас А и В, от които значителен дял се концентрира в зоната на Sofia Tech Park (23%). Активното строителство ще доведе до продължаване на тренда за усвояване на етап „в строеж“ и до формирането на нови бизнес локации.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.