Всеки втори литър алкохол в България нелегален (ОБНОВЕНА)

Всеки втори литър алкохол в България нелегален (ОБНОВЕНА)

Основно незаконно се пече ракия

Всеки втори литър или около половината алкохол, произведен у нас, е нелегален. Това заяви в ефира на БНР Йордан Чорбаджийски, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

"Може би тази година и над 50 процента ще бъде произведеният нелегален алкохол, защото държавата трябва да затегне контрола и да се провери пътят на гроздето. Настояваме през Министерството на земеделието субсидиите да се изплащат само срещу предоставени фактури, че гроздето е предадено на лицензиран производител. Гроздето тази година е по-малко, макар и с отлично качество. На нас, производителите, които плащаме всички такси на държавата, няма да ни стигне плодът, смята той".

Председателят на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев обаче опроверга своя колега пред „Монитор“. По думите на експерта делът на


нелегалната търговия на вино е между 5 – 7 %.


Според него ракията всъщност е напитката, която се фалшифицира по-често. От ИАЛВ са категорични, че ниският дял на виното, произведено в домашни условия, което се предлага незаконно на крайните потребители, се дължи на честите и масирани проверки. От началото на годината са направени над 3000 инспекции на домашните изби.

„Всяка година продажбите на незаконни вина намаляват спрямо предходната“, поясни Коев, като допълни, че целта на проверките е не само да се издаде наказателно постановление, което може да остане неплатено, а да се изземе продукция, която да бъде унищожена.

Според данни на агенцията през 2019 г.


от страната са изнесени 64 млн. литра вино.


Сред най-честите купувачи пък се нареждат страните Централна и Западна Европа, големи количества от напитката са изпратени и към Китай и Япония.

По отношение на продажбите на гроздовия еликсир в страната, Коев коментира, че през 2020 г. те значително са намалели спрямо миналата година. Основна причина за това стана затварянето на хотели и ресторантите като част от противоепидемичните мерки в България. „Виното се реализираше главно в търговските обекти“, продължи той.

Председателят на ИАЛВ обобщи, че от 2014 - 2015 г. в България се изпиват средно по 120 млн. литра вино годишно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.