Всеки втори кърлеж по морето заразен (ТЕМАТА)
3

Всеки втори кърлеж по морето заразен (ТЕМАТА)

16 случая на лаймска болест, 8 на марсилска треска само за седмица

Всеки втори кърлеж по морето е заразен с опасна инфекция, която се предава много лесно на хората след ухапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни болести и на регионалните здравни инспекции.

„Въпреки че ухапванията в началото на лятото бяха около три пъти повече от миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в центъра, са с 30% по-малко“, каза неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Той добави, че и случаите на лаймска болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж“, поясни проф. Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести, придружени с неразположение и температура, като ерлихиоза и анаплазмоза. По думите му те се пипват най-често в градските градинки.

16 случая на лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, са регистрирани в страната през последната седмица, показва справка на Националния център за заразни и паразитни болести. Заразяването е чрез ухапване от кърлеж. Всички случаи са потвърдени и лабораторно. 250 са случаите на инфекцията у нас от началото на годината към средата на август.

Спрямо миналата година те са със 108 по-малко. Осем са случаите на марсилска треска след ухапване от кърлеж за седмица. От началото на годината те са общо 101. За същия период през миналата година те са били с 63 повече. Трима са се разболели от началото на годината от кримска конго-хеморагична треска.


Коктейл от зарази трови почивката на десетки туристи по родното Черноморие

алармират лекари. Най-разпространени са ентеровирусите, които предизвикват температура, повръщане, диария, треска и болки в ставите. Разновидностите им на морето в момента са една дузина, а освен тях върлуват туберкулоза, шарка, хепатит, салмонелоза, кърлежопреносими болести, както и полово предизвикани зарази. Всяка седмица във Варна се регистрират по 10 - 15 случая на колиентерити и по 50 - 60 на ентероколити, близо 40 са случаите от последната седмица на заболелите от варицела, сочат данните на РЗИ - Варна. Броят на регистрираните чревни инфекции е завишен на 68 случая срещу 55 от предходната седмица, като има 3 салмонели, 53 ентероколита, 10 колиентерита и 2 ротавирусни ентерита. Регистрираните остри респираторни заболявания са 77 и са се увеличили двойно в сравнение с предходната седмица, когато случаите са били 30. Има и 45 случая на усложнения от грип и ОРЗ - 23 бронхита и 22 пневмонии. През кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН са изследвани 8 души.

Регистрирани са 2 случая на лаймска болест, извършени са 66 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести. Всяко лято

данните на Националния център по обществено здраве и анализи сочат, че най-много почиващи, жертва на срамните зарази - хламидии и сифилис, по морето са във Варна. Апелът на здравните специалисти във Варна към туристите е да подбират много внимателно партньорите си. Преобладаващата част от тях, които си позволяват флирт по време на ваканцията на морето, може да разберат неприятната истина едва след седмици или месеци по-късно.

Осем заразени след ухапвания от кърлежи са регистрирани в Бургаско през последните два месеца, съобщиха от регионалната РЗИ. За юли от заболяванията, пренасяни с кърлежи, са регистрирани 3 случая на марсилска болест и 1 случай на лаймска болест. За август до момента са регистрирани 5 случая на марсилска болест, сочи статистиката.

"В РЗИ – Бургас, се прави видово определяне на кърлежи и изследване за заразеност на кърлежи, които са вектори на лаймска болест. През юли и август в РЗИ – Бургас, са преминали 14 лица, като терените, посочени като места, които са посещавали ухапаните пациенти, са най-често тревни площи и гористи местности, а на плажа са единични случаи.


Всички концесионери на плажовете имат сключени договори


с фирми за обработки. Предвид жизнения цикъл на развитие на кърлежите, климатични особености, обследване и мониторинг на терените са изготвени графици за обработки", каза директорът на РЗИ - Бургас, д-р Георги Паздеров. В морските курорти и населените места край тях най-честите заболявания, предавани чрез кърлежи са лаймска болест, марсилска болест, ку-треска, кримска конго-хеморагична треска.

Три случая на лаймска борелиоза и 3 случая на марсилска треска са регистрирани в Добрич само за юли, показва справка на РЗИ. И двете болести се получават след ухапване от кърлеж.

През юли беше и бумът на комари по морето. Туристи се жалваха, че дори през дрехите насекомите ги хапят и дори репеленти не помагат. Според потърпевшите комарите това лято били мутанти и имали имунитет към препаратите. Къмпингари разкриха, че единственото спасение бил оцетът – вместо в салатата се мажели с него. Общините нямат практика да пръскат срещу комари, затова концесионери и собственици на заведения и хотели сами се оправяха.

От време на време малки мушички тормозеха плажуващите. Те се появяват обикновено след дъжд и хапят неприятно.


Опасни риби дебнат край брега и във водата

Добромир Радушев

В плитчините на родното море дебнат други опасности, за които също трябва да се внимава. Една от тях идва от малка рибка, зарита в пясъка. От убожданията на отровния шип на морския дракон всяко лято страдат поне по дузина курортисти, които попадат във варненската токсикология. Морският дракон е най-отровната риба в нашето море и прилича на попче. Шипът, с който убожда, съдържа токсин, от който най-слабата реакция е повишаване на температурата и оток. В повечето случаи обаче мястото отича и се губи чувствителност. Ако човек е алергичен, токсичното вещество парализира периферната нервна система, поясняват токсиколози, като допълват, че раните от морски дракон зарастват много бавно. Опасно е още и морското куче, което е вид акула и също жили с отровен шип. Ако нападне, острите израстъци могат да пробият водолазен костюм, казват препатили. В резултат на убождане в организма на пострадалия може да започнат възпалителни процеси, отоци и повишаване на температурата. Контактът във водата с медузите аурелия и корнерот също е опасен поради жилещите клетки в техните пипала. При ужилване се получават рани като от изгаряния и това е особено опасно за очите. Друг опасен обитател на Черно море е скатът, наричан още морска котка. Според стари морски вълци той не напада първи, но ако бъде раздразнен, например при опит да бъде хванат за опашката, ще нанесе с костния си шип удар, който може да бъде крайно болезнен. Известни са случаи, в които морската котка е пробивала ботуши на рибари, които са имали глупостта да я притесняват. Морският скорпион (морски таралеж) също има отровни шипове и бодилчета. Край морето гъмжи и от ята комари, като напоследък във Варна яко жилят т. нар. тигрови комари, които са много бързи, а след интервенцията им се получава подуване и болезнен сърбеж. Няма опасност от разнасяне на зарази чрез комари, успокоява директорът на общинското предприятие ДДД д-р Антоанета Тончева. Тя признава, че в града има установени популации на тигрови и на маларийни комари, но засега не съществува риск от разпространяване на малария или западнонилска треска. В началото на сезона беше заснето влечуго, но досега няма регистрирани инциденти от подобни срещи. В социалните мрежи се появиха и снимки на змии в клоните на дървета край плажа в Аспарухово.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.