Всеки втори готов да почива на кредит

Всеки втори готов да почива на кредит

За 2 месеца изтеглените бързи заеми с 10% нагоре

Всеки втори българин е готов да почива на кредит. Освен това 56% от хората смятат да отделят и повече от половината си месечна заплата за лятната си почивка, сочи проучване на Асоциацията за защита на потребителите.

Данните сочат още, че разходите за ваканция не се различават от тези за миналата година. Най-много пари ще се похарчат за пътувания в страната (17%), летни занимания (16%) и обзавеждане за дома и вилата (14%).


Между 500 и 1000 лв. е най-търсеният заем за почивка


от банките или от фирмите за бързи кредити. През последните два месеца се наблюдава ръст от над 10% на този тип заеми, които се взимат основно с цел за море.

От асоциацията информират и за друга тенденция. Българи, живеещи и работещи в чужбина, са измислили нов начин за дълга лятна почивка на българското Черноморие като теглят бързи заеми. Те се завръщат от странство в родината и с българската си лична карта теглят суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използват ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщат на работа зад граница.

Някои обаче "забравят" да си погасяват навреме вноските


си по кредита, а други дори изчезват от полезрението на кредиторите.

„Засега имаме около 200 подадени случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция“, заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Според него те трябва да знаят, че проблемите им предстоят, защото ще бъдат подгонени от колекторските фирми - събирачите на вземания. „Много от тези хора нямат доходи в страната, но имат имущество тук. Свързаността в рамките на ЕС, дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели", коментира още той.

Фирмите за бързи кредити са намерили своя пазарна ниша, като привличат за клиенти хора, които имат нужда от финанси в 3 основни направления почивка в чужбина и в България, стоковите кредити и заем до заплата.

Най-често се тегли до 300 лв. заем до заплата


Много хора се възползват от тази опция, за да изкарат месеца, а връщат парите със следващия си доход. На второ място са стоковите кредити, които обикновено се взимат за бяла и черна техника. Тегленето на кредит от фирми за бързи заеми е сред предпочитаните начини за модернизиране на дома, защото се избягва доказването на доход и обикновено кредитът се взима само с помощта на лична карта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.